Azt ellenőrizték, hogy a tulajdonosok betartják-e az ebtartásra vonatkozó szabályokat.  460 házhoz kopogtattak be.

Az ellenőrzött 174 kutyából 170–et nem oltattak be veszettség ellen. A tulajdonosokat a Somogy Megyei Állategészségügyi Igazgatóság azonnal pótlásra kötelezte. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, úgy megbírságolják őket.

Bár Kaposvár két éve mindenkinél átvállalta a chippeltetés költségét (9 ezer kutya egyedi azonosítása történt meg), a mostani ellenőrzéskor 116 kutyában nem volt chip. A tulajdonosokat itt is azonnal felszólították a pótlásra, s ezzel egyidejűleg közigazgatási eljárás indult ellenük. Hat ingatlanon volt az állattartási rendeletben megengedett 3 darabnál több kutya.
A Kutyatár Egyesület tagjai 12 kutyák szállítottak be a menhelyre, mert az ebek gazdái azokról lemondtak vagy gazdátlanok voltak. Több helyen tápot biztosítottak az ebek számára illetve tanácsokat adtak a helyes kutyatartásról.

Az ebrendészeti ellenőrzést Kaposvár polgármestere rendelte el. Az ellenőrök azt vizsgálták, hogy a kutyák be vannak-e oltva veszettség ellen, rendelkeznek-e az azonosításhoz szükséges kötelező chip-pel, a tulajdonosok betartják-e az ebtartási szabályokat és biztonságos, zárt helyen van-e a kutya.

Szita Károly javaslatára a közgyűlés múlt héten döntött az ebrendészeti hozzájárulás július elsejei bevezetésének elhalasztásáról. Az adókivetés alapjául szolgáló állami adatbázis ugyanis rendkívül hiányos – indokolta a polgármester – s a hatóságok csak pontos lista birtokában dolgozhatnak, hogy a fizetési kötelezettség ne csak a tisztességes kutyatulajdonosokra vonatkozzon, hanem olyanokra is, akik eddig kibújtak az ebtartási szabályok alól.
A város polgármestere korábban levélben kérdezte a kaposváriak véleményét az ebadóról. A válaszadók 81%-a egyetértett annak bevezetésével.

Címkék: kutyakommandó, állattartás, bírság, ellenőrzés, Kaposvár, gazdaság