Hat hónap alatt összesen 18 249 cég tulajdonosai döntöttek úgy, hogy befejezik a vállalkozásukat, kiegyenlítik beszállítóik követelését, és „lehúzzák a rolót”. A végelszámolások számának növekedésére jellemző, hogy tavaly ugyanezen időszak alatt 11 326 ilyen eljárás volt, azaz az idei adat a múlt évihez képest 61 százalékos növekedést jelez.

Az év első felében az összes vállalkozás 2,9 százaléka döntött a végelszámolással történő megszűnésről, tavaly – az összehasonlító időszakban – ez az arány 1,8 százalék volt – tájékoztat Iklódi András, a feketelista.hu portál főszerkesztője. Szomorú emellett az a tény is, hogy évek óta nem alakult olyan kevés új cég, mint idén az első félévben.

Somogyban a cégek 3,7%-a áll végelszámolás alatt, összesen 485 cég a 12969 élő cég közül.

végelszámolás somogy cégek


Országosan hat hónap alatt 13 055 új céget jegyeztek be, alig több mint a felét az egy évvel korábbinak (25 372). Tavaly egyébként alaposan megugrott a cégalapítások száma, az egész évet tekintve meghaladta az 54 ezret. Ez döntően azzal magyarázható, hogy az idei év elejétől alkalmazott regisztrációs díj növekedése mellett jelentősen szigorították a cégbejegyzés követelményeit, ennek ismeretében sokan még a rendelkezés hatályba lépése előtt, a múlt év végén megalapították új cégüket. A cégnyilvántartásban ez év júniusának utolsó napján 640 268 cég neve szerepelt, 11 402-vel kevesebb, mint 2011 végén.

Végelszámoláskor felmérik a cég vagyoni helyzetét, behajtják a követeléseit, kiegyenlítik tartozásait, szükség esetén értékesítik vagyoni eszközeit. A hitelezők kielégítése után fennmaradó vagyont a cég tagjai között felosztják, és megszüntetik a cég működését. A vagyon a cég törlésére vonatkozó végzés meghozatala után adható ki.

Egy döntés, szerződéskötés, partnerválasztás előtt tanácsos minél alaposabban tájékozódni a másik félről. Ezt szolgálja a feketelista.hu, ahol a végelszámolások naprakész nyilvántartása mellett egyetlen klikkeléssel összesen tíz másik állami nyilvántartásból szerezhet be számos fontos információt az érdeklődő. Az adatbázis jelenleg több mint félmillió cég csaknem egymillió ügyéről informál.

A feketelista.hu adatai szerint a legnagyobb arányú végelszámolás idén is Nógrád megyében volt, ahol az összes, 5888 cég 4,1 százaléka szűnt meg ilyen módon.

(feketelista.hu)

Címkék: végelszámolás, feketelista, cégek, csökkenés, Somogy, gazdaság