- Azokhoz a vállalkozásokhoz látogattunk el az elmúlt hetekben, amelyek a válság éveiben nemhogy leépítettek volna munkahelyeket, hanem újabbakat is létrehoztak. És ezek a cégek most – kilábalva a recesszióból – bővítésen, fejlesztésen gondolkodnak, még több kaposvárinak adva ezzel munkát – értékelte a tapasztalatokat Kaposvár polgármestere.

A Szabó Fogaskerékgyártó Kft.-nél tett látogatáskor került először szóba a negyedik ipari park megépítésének szükségessége. A cég telephelybővítést tervez, ami egyúttal azt is jelenti, hogy 150 új munkahelyet kíván létrehozni. De bővítene a fémmegmunkálással foglalkozó Luckympex Kft., a Priváthús Kft., valamint a Fino-Food Kft. is, amely újabb üzemcsarnokot építene és ezzel még 50 embernek adna munkát.

A látogatásokkor kérések is megfogalmazódtak. A 173 embernek munkát adó NABI által Kaposvár lehetne a hazai buszgyártás fellegvára, ehhez azonban nagyobb állami szerepvállalásra és hazai megrendelésekre lenne szükség. A Luckympex Kft. a szakképzés átalakítását szorgalmazta, nagyobb hangsúlyt fektetve a gyakorlati oktatásra. Ugyancsak a szakképzést – ezen belül a tejipari képzés beindítását – tartotta fontosnak a Fino-Food Kft., a Lakics Gépgyártó Kft. pedig szívesen alkalmazna frissen végzett hegesztőket és lakatosokat. A Kométa ’99 Zrt. elsősorban az ÁFA csökkentésre szeretne megnyugtató választ kapni, amely az ágazatot növekvő mértékben sújtó csalásoknak is gátat vethetne. Az 1200 főt foglalkoztató Videoton Elektro-Plast Kft. - mivel sok dolgozójuk kerékpárral közlekedik - a bicikliút bővítését és egy körforgalom kiépítését szorgalmazta a Mező utca - Izzó utca találkozásánál.  Az ipari parkban működő Lakics Kft. az Izzó és a Nagygát utcák burkolatának állapotát tette szóvá és ők is kérték a kerékpárút ezirányú bővítését.

Az uniós pályázatokkal kapcsolatos kritikát fogalmazott meg a Szabó Fogaskerékgyártó Kft., amelynek vezetője szerint növelni kellene az eszközbeszerzési pályázatok támogatási intenzitását. Európai uniós forrásokra lenne szüksége a fejlesztéshez a Kaposvári Villamossági Gyár Kft.-nek is, ám a jelenlegi rendszerben az uniós kiírások nem kedveznek az ilyen méretű – 400 főt foglalkoztató - vállalkozásoknak.

A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke a találkozásokkor arra tett ígéretet, hogy lobbizni fog a jelenlegi uniós pénzügyi ciklusban megvalósítható átcsoportosításért és a pályázati rendszerben tapasztalt hibák kijavításáért. A somogyi területfejlesztési terv összeállításakor pedig a helyi igényeket veszik majd alapul.

Címkék: gyárlátogatás, munkahelyteremtés, vállalkozások, Somogy, gazdaság, Kaposvár