Az aratást először lehetőleg a közút, illetve vasútvonal mentén kell elvégezni, majd a betakarítást követően ezek mellett legalább 3 méter széles védőszántást kell kialakítani.

Munkaszünet idején a kombájnt a gabonatáblától, tarlótól és kazaltól legalább 15 m távolságra szabad csak leállítani. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor 3 méter széles védőszántást kell készíteni.

Az erő- és munkagépeket a kezelő üzemeltetés közben nem hagyhatja el, más munkát nem végezhet, olyan javítást, karbantartást, amely nyílt láng használatával, vagy üzemanyag-szivárgással jár, a gabonatáblán (tarlón) nem lehet elvégezni.

Gabonatáblán dohányozni még a járművek, erő- és munkagépek vezetőfülkéiben sem szabad. Az aratás idejére a gabonatáblától legkevesebb 15 méterre, növényzettel nem borított részen dohányzóhelyet kell kijelölni. A cigarettacsikkek eloltásához és gyűjtéséhez vizet tartalmazó edényt kell kihelyezni.

A betakarítási, kazalozási, szalma-összehúzásiés bálázásimunkákban csak olyan erő- és munkagép, valamint egyéb jármű vehet részt, amely a tűzvédelmi követelményeknekmegfelel, és legalább egy, a hatályos szabványoknak és jogszabályoknak megfelelő, 21Aés 113Bvizsgálati egységtűz oltására alkalmas tűzoltó készülékkelellátott. A járművek tűzvédelmi felülvizsgálatátaz üzemeltetőnek a betakarítást megelőzőenel kell végeznie - tájékoztat a Magyar Agrárkamara.

Címkék: tűzveszély, gazdálkodók, aratás, forróság, figyelmeztetés, gazdaság