Ünnepélyes pillanatokkal kezdődött a pénteki konferencia Balatonlellén. Az Európai Parmanet alelnöke Surján László, valamint az unió gazdasági és szociális bizottságának tagja Cser Ágnes elnöki dícséretben részesült. A nemzetközi civilszervezetek szövetségét másfél évvel ezelőtt alakította meg Orbán István. Mára 46 külföldi államban tudnak róla az ottani magyarok.   

- A világnak nincs olyan része, ahol Magyarország nem létezhetne. Erősíteni kell a kormányprogramnak megfelelően a magyar identitást, összetartást, összetartozást, a családok építését - mondta a Magyar Gyermek és Ifjúságvédelmi Szövetség elnöke, Orbán István.

Már eddig is több mint 40 magánszemély, civilszervezet, valamint egyházi közösség írta alá az alapokmányukat. Több céljuk is van, egyebek mellett közösen alkalmaznák a világban a gyermeki jogokat, valamint a szociális chartát. Az uniós programokban, pályázatokon szívesen látják a civilszervezetek megalakulását, működését.

- Ez egy helyi feladat, helyben lehet látni az eredményességet, a rátermettséget, a képességet. Ugyanakkor a sok európai programban fölmerül, hogy célszerű lenne ha az adott programban a civil szerveződések résztvennének - mondta az Európa Parlament alelnöke, Surján László.

A parlamenti alelnöke hozzátette, a nyugati világban fejlettebbek a szervezetek így hatékonyabbak a források megszerzésében is. Ezért példaként szolgálhat a hazai egyesületek előtt.

Címkék: konferencia, Magyar Gyermek és Ifjúságvédelmi Szövetség, szervezetek, Orbán István, Balatonlelle, gazdaság