Teljesen összepöndörödött a kukorica levele. És a mérete is néhol elmarad az ilyenkor megszokottól. A szakemberek szerint nagy a hőség a meleg és a növény védekezik, azzal, hogy összepöndörödik neki a levele. Ezért  a nedvességet, ami a növény vegetációját tápanyagfelvételét szolgálja az nem párolog ki.


Tavaly ősz óta mindössze 300 mm csapadék esett. Ez csaknem haramada az ilyenkor megszokottnak.


- A kukoricának nagyon kell az eső. Amennyiben 2 héten belül nem kap csapadékot akkor a reményeink szerinti 7-8 tonnás kukoricahozam nem fog teljesülni. Hanem kevesebb lesz - mondja Pásztóhi András, az Agrária Zrt. vezérigazgatója.


A költségek viszont változatlanok. Somogy 6 ezer gazdája 110 ezer hektáron termel kukoricát. Már most 10-20%-os termés kieséssel számolnak-mondja az agrárkamara titkára.   
- Ahhoz, hogy a gazdálkodás is legalább nullára kijöjjön a visszalevő időben mindennek meg kell lennie - hangsúlyozta a Somogy Megyei Agrárkamara titkára, Mészáros József.
Azaz csapadék kellene. Ráadásul a gazdákat nemcsak az aszály, hanem az ősszel kialkudott alacsony kukorica árak is nyomasztják, pedig most akár 10-20%-kal is többért el tudnák adni.
Mészáros József hozzátette: hiába megy felfelé, ha a gazdák egy bizonyos mennyiséget lekötöttek. Azt már nem tudják érvényesíteni. Ha csak nem lesz valami plusz terméseredményük, amelyet jobb áron tudnak értékesíteni.


Erre azonban az aszály miatt nem lesz lehetőség. A kukoricán kívül egyébként a napraforgót is megviseli a szárazság. A cukorrépa levelei is kezdenek száradni. A szakemberek szerint ha marad az aszály, jelentős terméskiesés és magas terményár várható.  




Címkék: furulyázik, változatlan, aszály, kukorica, Somogy, hőség, gazdaság