A kormányzati szektor 2012. I. negyedévi hiánya az előzetes adatok szerint 282 milliárd forint volt, ez a GDP 4,0 százaléka – közölte a KSH. A nemzeti számlák rendszere (ESA95) módszertani előírásai alapján összeállított adatok szerint 2012. I. negyedévében a kormányzati szektor bevétele 3 016,5 milliárd forint volt, a kiadása pedig 3 298,8 milliárd forintot tett ki.

A bevételek 7,2 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest (a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadása nélkül számítva). A jövedelemadó-bevételek 10,6 százalékkal nőttek, elsősorban az adójóváírás megszüntetése következtében megnőtt személyi jövedelemadó-bevételeknek köszönhetően. A termelési és importadók bevételei 8,4 százalékkal emelkedtek, ezen belül az áfabefizetések 7,4 százalékkal növekedtek, mivel az általános áfa-adókulcs 2012. január 1-jén 27 százalékosra nőtt. A tőkeadók és a társadalombiztosítási hozzájárulások ugyancsak bővültek.

A kiadások 1,4 százalékkal növekedtek 2012 I. negyedévében az előző év azonos időszakához mérten. A felhalmozási kiadások jelentősen, 11,1 százalékkal nőttek, míg a pénzbeni társadalmi juttatások és a kamatkiadások csekély mértékben bővültek. A munkavállalói jövedelem és a folyó termelő felhasználás némileg csökkent - írja a Világgazdaság Online.

Címkék: személyi jövedelemadó, KSH, felmérés, fizetés, adó, gazdaság