A 22 balatoni önkormányzat 2008-ban vált a Balatoni Hajózási Zrt. 100 százalékos tulajdonosává, amikor bizonyos feltételekkel, ingyenes vagyonjuttatással kapták meg az államtól a cég 49 százalékos tulajdoni hányadát a meglévő 51 százalékos részesedésük mellé. Akkor az állam úgy kívánta megoldani a cég versenyképessé tételét és tőkésítését, hogy a vagyonjuttatásért cserébe a településeknek rövid időn belül mintegy 580 millió forintos tőkeemelést kellett végrehajtaniuk, továbbá - az ügyben született kormányhatározattal összhangban - vállalniuk kellett, hogy 2012 október végéig 1,424 milliárd forintos tőkejuttatásban részesítik a hajózási társaságot.

Mivel az önkormányzatok nem tudták időre előteremteni az ehhez szükséges pénzt, a kormány elhalasztotta a tőkejuttatás határidejét újabb 5 évvel. Azaz 2017 novemberééig kaptak haladékot a részvénytulajdonosok.

A 22 balatoni önkormányzatnak vállalnia kellett, hogy a forgalomképtelen részvényeket 15 évig kizárólag a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. beleegyezésével adhatják el.

Amennyiben megszegik a feltételeket, akkor kiszámlázzák nekik a részvénypakett átadáskori piaci értékét, amelyet egy összegben be kell fizetniük a kincstárnak.

Címkék: kincstár, állam, hajózás, pénz, Balaton, gazdaság