Magyarország uniós tagországként először a 2007. évi felméréssel tett eleget az ötévenkénti összeírási kötelezettségének, mely szerint a kötelezően vizsgálandó négy gyümölcsfaj (alma, körte, őszibarack és kajszi) által elfoglalt területek összeírását kellett végrehajtani.

A Központi Statisztikai Hivatal, idén ismét gyümölcsösültetvény-összeírást hajt végre, amely ugyanarra a négy gyümölcsfajra terjed ki. Az adatfelvételkor e gyümölcsfajok egyes kijelölt ültetvényeit helyszíni adatfelvétellel figyel meg az összeírók.

A lajstrom előkészítése és lebonyolítása, az adatgyűjtés végrehajtása, az adatok feldolgozása és az összesített eredmények nyilvánosságra hozása, illetve az Európai Unió felé fennálló adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése a törvényi előírások alapján a KSH feladata.

A helyszíni felmérés alapján a kérdőívek kitöltését és az ehhez kapcsolódó összeírói feladatokat a KSH megbízása alapján dolgozó, igazolvánnyal ellátott mezőgazdasági végzettségű szakmai összeírók végzik. Az adatfelvétel ellenőrzésével járó, valamint a szervezési, koordinációs és adminisztrációs feladatokat a KSH területi szervezeti egységei látják el. Az összeírók összesen 993 településen június végétől kezdődően legkésőbb november végéig végzik az ültetvények felkeresését, ennek során 8700 kérdőívet töltenek ki.

A törvény alapján a gyümölcsfával betelepített területek használói kötelesek az összeíráshoz adatot szolgáltatni. Az összeírók célja elsősorban az ültetvények felkeresése. Ugyan­akkor az adatfelvétel megvalósulásához a használókkal való kapcsolatfelvételre is sor kerülhet, valamint az összeírók az adatgyűjtés elősegítésére segítséget kérhetnek a települési önkormányzatok illetékeseitől is. Emellett szükséges, hogy az összeíró kérésére az érintettek biztosítsák a kijelölt gyümölcsös területekre való bejutást.

A 2012. június 1. és november 30. között zajló összeírást Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata is segíti.

Címkék: lajstrom, összeírás, ksh, gyümölcs, gazdaság