Folyamatosan, immár a harmadik félévben állapít meg a Diákhitel Központ Zrt. tartósan alacsony, 8%-os kamatot. A 2012. július 1-től december 31-ig tartó időszakra vonatkozó kedvező kamatláb a következetes finanszírozási politikának, valamint a törlesztő ügyfelek fizetési fegyelmének köszönhető. A kamat összetételét az előző félévhez képest csökkenő kockázati prémium (1,43%), az ugyancsak csökkenő működési prémium (0,74%), valamint a minimálisan emelkedő forrásköltség (5,83%) alkotják.

A Diákhitel Központ Zrt. a hitelnyújtáshoz szükséges forrásait változatlanul a pénz- és tőkepiacról vonja be, állami kezességvállalás mellett. A finanszírozáshoz szükséges külső forrásokat rövid lejáratú készenléti hitelek és hosszú lejáratú kölcsönök formájában kereskedelmi bankoktól, magyar és nemzetközi speciális finanszírozó intézményektől, illetve nyilvános kötvénykibocsátásokon keresztül a tőkepiacról szerzi. A forrásszerzés egyik jelentős eszköze az Európai Beruházási Bankkal létrejött harmadik finanszírozási szerződés is, amely a 2011-2013-as időszakban maximum 38 milliárd Ft összegű, hosszú lejáratú forrás kedvező feltételekkel történő igénybevételét teszi lehetővé a Diákhitel Központ számára. 2010 nyara óta a tulajdonosi jogokat a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. gyakorolja a Diákhitel Központ felett, mely szintén előnyös forrásszerzési lehetőséget biztosít a Társaság számára.

A szabad felhasználású Diákhitel keretében felvehető összegeket augusztus 15-ig állapítják meg, amelyekről a Társaság részletes tájékoztatást a későbbiekben nyújt.

A 2012/2013-as tanév őszi félévétől igényelhető a képzési költségek fedezetére rendelkezésre álló kötött felhasználású hallgatói hitel (Diákhitel2), amelynek az ügyfelek felé felszámított kamata 2% lesz. A Diákhitel2 teljes kamatlábát a Diákhitel Központ Zrt. a tanévkezdést megelőzően teszi közzé.

Címkék: 8 %, felvehető összeg, diákhitel, alacsony, kamat, gazdaság