Ha a határidőt követően a hatóság parlagfüvet talál a földterületen, bírságolhat, közérdekű védekezést, kényszerkaszálást rendelhet el.

A bírság összege alapesetben 15 ezer forint és 5 millió forint között lehet, ismétlődéskor növekedhet.

A parlagfűvel legfertőzöttebb terület Somogy, Bács és Szabolcs megye. Az agrárszektorban éves szinten több tízmilliárd értékű terméskiesést okoz.

Becslések szerint a növény minden ötödik embernek okoz allergiát, a legtöbb tünetet kiváltó allergének közül első helyen áll

A parlagfű-mentesítés a földtulajdonos, földhasználó kötelessége, a felderítést a földhivatal végzi különböző módszerrel. Parlagfüves területről bejelentést bármelyik közigazgatási intézetnél lehet tenni, de célszerű rögtön a földhivatalhoz fordulni.

Szalkai Gábor, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese példaként elmondta: bekerül a téma a Nemzeti Alaptantervbe, folyamatosan mérik a pollenszámot, illetve a kormány a közfoglalkoztatási programjában több területen is szerepelteti a parlagfű-mentesítést.

Jordán László növényvédelmi helyettes megjegyezte: a mentesség elérése hosszú folyamat, hiszen a gyomnövény magja 40 évig is csíraképes lehet.

Szalkai Gábor elmondta, hogy a költségvetésben az idén 79 millió forint áll a Vidékfejlesztési Minisztérium rendelkezésére parlagfű-mentesítésre, és az ezzel összefüggő mérésekre, intézkedésekre, de a kormány ennek többszörösét fordítja erre a célra, a többi között a közfoglalkoztatás révén is.

A NÉBIH tájékoztatása szerint Magyarország jelenleg Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa, a szántóterületek több mint 5 százalékát borítja be a növény - írja az MTI.

Címkék: földterület, kaszálás, parlagfű, határidő, bírság, gazdaság