A Kulipintyóként ismert helyi Széchenyi-villa, egy kormányrendeletnek köszönhetően ingyenes vagyonjuttatással kerül Balatonföldvár tulajdonába, azzal a kikötéssel, hogy közcélokra kell majd hasznosítania.

Holovits Huba (Fidesz-KDNP) polgármester az ünnepségen köszönetet mondott a kormánynak és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek, hogy a város megkaphatta a számára emblematikus jelentőségű épületet, amely a településalapító Széchenyi Imre öccsének, Széchenyi Viktornak volt a villája, és ahol a híres író és vadász Széchenyi Zsigmond töltötte gyermekkora nyarait.

állami ingatlanok


Hozzátette: a műszaki felmérés után a pályázati forrásokat kell felderíteni ahhoz, hogy a település az ingatlannal kapcsolatos terveit a következő szezonra megvalósíthassa. Az egykori Széchenyi-villában olyan helytörténeti és tematikus kiállítások kapnak majd helyet, amelyek tükrözik a Széchenyi család szellemiségét.

A mintegy fél évtizede üresen amortizálódó, a vagyonkezelő által korábban 99 millió forintra értékelt ingatlan vagyonátadásáról június végéig kell aláírnia a szerződést a településnek. Ennek értelmében a villát a jövőben közösségi célokra hasznosíthatják, és 15 évig nem lehet majd elidegeníteni.

A város a hétvégi kettős ünnepének részeként avatta fel a felújított, Széchenyi családot szimbolizáló szobrát is.

(mti)

Címkék: kulipintyó, széchenyi, balatonföldvár, állami, ingatlan, gazdaság