Az akció sikerét bizonyítja, hogy a határidőig több mint 100 000 ingatlan megosztására érkeztek be kérelmek a földhivatalokhoz.

Ez év január 1-től az Országgyűlés módosította a részarány földkiadáskor keletkezett osztatlan közös földtulajdon megszüntetésének szabályait. Önálló ingatlan kialakítása iránti kérelmet utoljára 2012. június 1-ig lehetett benyújtani a körzeti földhivatalokhoz. E jogvesztő határidőt követően a közös tulajdon megszüntetésére már csak jóval bonyolultabb és költségesebb eljárásban, a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alapján lehetséges.

A június 1-ig benyújtott kérelmek esetében azonban a megosztás költségeit még az állam viseli, továbbá az eljárás lefolytatása is lényegesen egyszerűbb.

A határidő közeledtével a Vidékfejlesztési Minisztérium a Magyar Agrárkamara közreműködésével széles körű figyelemfelhívó kampányt indított az érintettek tájékoztatására, hogy minél többen éljenek az idén utoljára elérhető lehetőséggel.

Az akció sikerét jelzi, hogy a VM közleménye szerint a június 1-jei határidőig 350 ezren kérték a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös földtulajdon megszüntetését. (Jelenleg mintegy 2 millió hektár rendezetlen, osztatlan közös tulajdonban lévő termőföld van Magyarországon, ami közel 272 ezer földrészletet és 2 millió tulajdonost jelent.) A most beadott kérelmek 101 ezer földterületet érintenek.

Címkék: megosztás, földtulajdon, osztatlan, közös, igénylés, gazdaság