27 helyszínen végeznek ellenőrzéseket valamint felhívják a közúton közlekedők figyelmét a vasúti átjárókon való áthaladás szabályaira. Magyarországon a járművezetők átlagosan 27 km-enként haladnak át a vasúti átjárón, s évente 40 súlyos baleset történik, közülük 20 halállal végződik. Ezen balesetek csaknem 100 %-át a gépkocsivezetők figyelmetlensége, agresszivitása okozza.

A kampánynapon Somogy megyében Balatonfenyvesen kell számítani ellenőrzésre, a GV. útátjáróban.

A MÁV és a rendőrség idén is csatlakozik a Nemzetközi Vasútegylet (UIC) és az Európai Unió által 2009-ben életre hívott „Közlekedj biztonságosan a vasúti átjárókban!” nevű Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Kampányhoz. Ennek célja a tragédiába torkolló vasútátjárós balesetek megelőzése. Június 7-én országosan több kiemelten veszélyes helyszínen a szakemberek ellenőrzik egyebek között a fénysorompók, csapórudak és optikák, a vasúti átjárót jelző közúti táblák, útburkolati jelek állapotát és láthatóságát, továbbá szórólapokkal hívják fel a figyelmet arra, hogy a KRESZ szabályainak betartásával a balesetek megelőzhetőek.

A „Közlekedj biztonságosan a vasúti átjárókban!” nevű nemzetközi kampány  szervezőinek – köztük a MÁV Zrt.-nek – elsődleges célja, hogy az ellenőrzésekkel, figyelmeztetésekkel felhívja a közlekedők figyelmét arra, hogy egy-egy baleset, halálos tragédia is sok, ha figyelembe vesszük, hogy ezek az események kicsivel több körültekintéssel elkerülhetők.

Ennek érdekében a MÁV Zrt. biztonsági szakemberei az ORFK-OBB munkatársaival közösen ellenőrzik a vasúti útátjárókat.

A június 7-i országos kampánynapon túl, kedvelt turisztikai települések vasúti átjáróiban a gyalogosan, biciklivel közlekedőket is megszólítják a kampányszervezők fókuszált ellenőrzésekben. A heti rendszerességgel péntekenként megjelenő Vasútbiztonsági Roadshow első állomása június 8-án a Balaton déli partján 9 és 11 óra között Siófok, 12 és 14 óra között Balatonlelle, majd 15 és 17 óra között Balatonfenyves - tájékoztat a MÁV Zrt.

Címkék: kampánynap, vasúti átjáró, MÁV, ellenőrzés, rendőrség, gazdaság