Az idei év sláger hibája az aláírás hiány mellett a levont adóelőleg téves sorban történő feltüntetése és a családi kedvezmény téves számolása volt.

A 2011. évhez kapcsolódó bevallási időszakban bővült a személyi jövedelemadó bevallási kötelezettség teljesítésének köre az adónyilatkozattal. Továbbra is legtöbben a 1153-as bevallástípust használták (303 ezer db), de 23 ezren éltek az egyszerűsített bevallás (1153E) benyújtásának lehetőségével.

A beküldött bevallások 20 százaléka elektronikusan érkezett, és a papíralapon benyújtott bevallások jelentős hányada a kitöltő program segítségével készült el.

Somogy megyéből összesen 90 ezer személyi jövedelemadó bevallás érkezett, melyből több mint 68 ezret papíron, 22 ezret pedig elektronikus úton juttattak el az adózók a hivatalhoz.

A bevallás elkészítésekor továbbra sem jellemző a kitöltési útmutató elolvasása, pedig folyamatosan egyszerűsödik, rövidül és rengeteg példát is tartalmaz éppen a kitöltés segítése érdekében.

A legjellemzőbb hiba továbbra is az aláírás-hiány, de idén problémát okozott az adóelőleg téves sorban történő szerepeltetése, valamint a családi kedvezmény összegének téves meghatározása. További problémát jelentett az adójóváírás összegének meghatározása, a külföldről származó jövedelem és az egyszerűsített foglalkoztatásból szerzett jövedelem bevallási kötelezettsége, valamint a pénztári rendelkező nyilatkozatok kitöltése - tájékoztat a NAV Somogy Megyei Adóigazgatósága.

Címkék: papír alapú, beküldött, aláírás, adóbevallás, Somogy, elektronikus, gazdaság