Feles pohár helyett barna kis üvegcsébe került a pálinka. Az ellenőrök tavaly ellenőrizték ebben az étteremben az italok alkoholtartalmát. Akkor, ott nem találtak semmi szabálytalanságot.

Jövő héten azonban újra végigjárják a vendéglátóhelyeket.

- A próbavásárlásunk nagy része ital vásárlásra fog koncentrálódni. Nézzük a kiszolgált mennyiség annyi-e, amennyit a vásárló kér - mondta a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, megyei kormányhivatal vezetője, Brantmüller Zsoltné.

Azt mondják: az utóbbi években javult a helyzet, de a fiatalkorúakat az ellenőrzött helyek 70 százaléka még mindig előszeretettel szolgálja ki alkohollal és dohányáruval a 18 éven aluliakat.

A munkaügyi hatóságok is ellenőriznek. Ők elsősorban a vagyonvédelmi cégeket és a feldolgozóipari vállalatokat vizsgálják.

- A munkaügyi ellenőrzések célja a munkavállalók alapvető jogainak érvényesítése, illetve a munkáltatók esetében a jogkövető, tisztességes munkáltatók versenyhátrányának csökkentése. Annak érdekében, hogy minél több, új legális adózó munkahely jöjjön létre - mondta a Munkaügyi Felügyelőség, megyei kormányhivatal igazgatóhelyettese, Takács Róbert.

A somogyi vállalkozásoknak a megyei kereskedelmi és iparkamara szervezésében tartottak felvilágosítást az ellenőrzésekről.

- Jelenleg a hatósági ellenőrzésekről tartunk tájékoztatót. Itt olyan információkhoz juthatnak a somogyi vállalkozók, amelyekkel a későbbiekben súlyos bírságokat előzhetnek meg - mondta a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara jogtanácsosa, Csapláros Imre.

A nyár végéig folyamatosan razziáznak az ellenőrök Somogyban. Ha szabálytalanságot találnak, akkor büntetést szabnak ki, de egy időre akár be is zárathatják a szabálytalankodó vendéglátóhelyet.

Címkék: szabálytalanság, fogyasztóvédelem, ellenőrzés, Somogy, nyár, gazdaság