Az új jogszabály szerint azonban az érintettek fél éven belül jogi következmények nélkül feltárhatják szerződéseiket. Becslések szerint csak Somogyban a földterületek ötöde van külföldi kézben. A kiváló minőségű somogyi föld árát még jobban felverték, így a helyi gazdák számára megfizethetetlen.

Ameddig a szem ellát itt minden terület a külföldi kézben van Szentgáloskér határában. Főleg osztrákok és olaszok gazdálkodnak itt. A legjobb minőségű területeket vásárolták fel, ráadásul az árakat is az égig strófolták.

Elfogadhatatlannak tarom, mert nem jutunk földterülethez. Emiatt a gazdálkodásnak a bővítése nagyon nehéz. Mivel tudni kell itt a termelés alapja a föld. Tehát anélkül itt produktívabb gazdálkodást nem lehet folytatni - mondta a szentgáloskéri családi gazdálkodó, Takács Ernő.

Becslések szerint a somogyi földterület ötöde, azaz csaknem 80 hektár lehet külföldi tulajdonban. Ezek az országos átlagnál jóval magasabb termőképességű területek. Ahogy a térképen is látszik, a Kaposvár és a balatonkörnyékiek a legdrágábbak. Ezek ára 10 év alatt megtízszereződött. Jelenleg hektárjáért akár 1-1,5 millió forintot is kérnek.
Ezt azonban a magyar gazdák nem tudják megfizetni. Éppen ezért a zsebszerződések kifehérítését kezdeményezte a minisztérium. Az új módosítás szerint, ha azt a parlament decemberben elfogadja: az érintettek fél éven belül jogi következmények nélkül feltárhatják szerződéseiket.

A MAGOSZ megyei elnöke szerint a magyar gazdákat hozhatja versenybe ha felszámolják a zsebszerződéseket.

- A zsebszerződések kapcsán visszakerülő földek, azt az alapot fogják bővíteni, ami a családi gazdaságok számára kiosztható területek lesznek - mondta a
MAGOSZ megyei elnöke, Szabó Tamás.

Akik viszont nem hajlandók feltárni az illegális földtulajdon szerzésről szóló szerződéseiket, azok akár 5 év börtönbüntetésre is ítélhetők. A moratórium jövő júniusig szól.

Címkék: MAGOSZ, földtulajdon, börtönbüntetés, szerződések, jogszabály, gazdaság