A szórólap-osztás az egyik legnépszerűbb diákmunka. Péter 1 éve dolgozik tanulás mellett. Azt mondja: nemcsak tanulmányaira kell a pénz.  

- Egy nagy részét odaadom a családnak, illetve saját ruháztatásomra és szórakozásra szoktam költeni - mondta Szita Péter.

Ebben a hipermarketben is csaknem egy tucat diák dolgozik, főleg a pénztárban. Németh Patrik már csoportvezető. Ha suli után nem talál munkát, külföldre menne. Csakúgy, mint társainak fele..

- Ez már többször megfordult a fejemben, mert a barátok mondták: kint több a lehetőség a bérezés sem ilyen alacsony, mint Magyarországon - mondta Németh Patrik.

A diákmunkaközvetítőknél is duplájára nőtt a jelentkezők száma. Egyre többen már év közben is vállalnának munkát. A tapasztalatok szerint ők a későbbiekben könnyebben találnak maguknak állást.  

- Minden munkáltatónak fontos, hogy legyen tapasztalata a munkavállalói jelöltjének. A diákmunka egy jó tanulópénz, hogy egy kicsit beletanuljon a munka világába - mondta a Pannon Work Iskolaszövetkezet kaposvári kirendeltségvezetője, Valkó Balázs.

Erre szükségük is van, hiszen az elmúlt 10 évben két és félszeresére nőtt a pályakezdő álláskeresők száma Somogyban. A munkanélküli egyetemi végzettségűek pedig négyszer többen vannak, mint 10 éve. A 30 éves vagy annál fiatalabb álláskeresők száma megközelíti a 7 ezret.

A munkaügyi központ egy év alatt több mint 400 fiatalnak segített. A kaposvári önkormányzat pedig a többi között ösztöndíjakkal, egyforintos telkekkel és albérleti támogatással segíti a pályakezdőket.

Címkék: ösztöndíjak, munkaügyi központ, álláskeresők, pályakezdő, Somogy, gazdaság