Körülbelül 6500 háziorvos van az országban, ebből több mint 400, hetven év feletti. Legtöbbjük pedig 50 év feletti, utánpótlás pedig gyakorlatilag nincs. Nem népszerű a háziorvosi szakma.

- Valahogy a fiatalok számára vonzóbbá kell tenni hosszútávon ezt a pályát. Megfelelő modellt kéne kidolgozni a számukra, melyben elérhetjük azt, hogy az ifjú végzett orvosok ne a Lajtán túlra menjenek dolgozni, hanem ide a kaposvári, illetve a Kaposvár környéki körzetekbe - mondta a kaposvári háziorvos, dr. Vida Attila.

A törekvést nem segíti, hogy a háziorvosok fizetése tíz éve változatlan. Havonta 160 forintot kapnak egy beteg után. Egy 1800 fős praxis esetében ez 300 ezer forint. Azt mondják, ebből nem lehet működtetni az orvosi ellátást.

- A második félévet tekintetve az úgynevezett kártyapénz, pont-forint értékén, ami tíz éve változatlan, azt 30%-kal szükséges emelni és ennek a forrását és a szükséges jogszabályokat meg kell tenni, lehetőleg még július elseje előtt - figyelmeztetett a FAKOSZ elnöke, dr. Selmeczi Kamill.

A szervezet honlapján az orvosokat arról kérdezték, hogy támogatnának-e egy úgynevezett munkalassítást. 47%-uk igennel válaszolt.

- A háziorvosokra kiosztott plusz feladatok, az akut betegellátáson kívül, azok eltolódhatnak, elhúzódhatnak és itt csak egy mindennapi dolgot említsek meg, mondjuk a jogosítvány kiadásához szükséges iratokat, azt mondja igen 3 hónap múlva tudok időpontot adni, vagy fél év múlva tudok időpontot adni - tájékoztatott a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke, dr. Andrásofszky Zsolt.

Az orvosi érdekvédelmi szervezetek május 5-én kezdték meg a tárgyalásokat a szakállamtitkárral. Közvetlenül mintegy 30 ezer házi-, gyermek-, és fogorvosról, valamint szakápolóról van szó. Közvetve pedig mindenkiről, hiszen betegségükkel elsőként a háziorvosokhoz fordulnak az emberek.

Címkék: demonstrálnak, lassítás, háziorvos, fizetés, munka, gazdaság