Az év első négy hónapjában 14 757 társaság esett át az ellenőrzésen, és 440 fiktív cég akadt fenn a rostán, számukra a hatóság megtagadta az adószám kiadását – tájékoztat a feketelista.hu portál.

Az utóbbi két évben ugrásszerűen megnőtt az adószám-felfüggesztések száma, a két esztendő alatt összesen csaknem 110 ezer esetben élt ezzel a szankcióval a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Különösen szembetűnő, hogy 2011-ben több mint 77 ezer cég adószámát függesztették fel. Ezt a tendenciát figyelembe véve arra lehetett számítani, hogy a különböző hatósági szigorítások, ellenőrzések miatt az idén tovább növekszik az adószámot elvesztő cégek tábora. Ezzel szemben meglepő, hogy idén – januártól áprilisig – mindössze 767 cég adószámát függesztették fel, szemben a múlt évivel, amikor az első négy hónap alatt csaknem 23 ezer cég adószámát vették el.

A jelentős változás alapvetően azzal magyarázható, hogy idén alaposan módosultak az adószám-felfüggesztés törvényi feltételei és körülményei. Január elsejétől a felfüggesztés elrendelését megelőzően fel kell szólítani az adózót a kötelezettség teljesítésének pótlására. A beszámoló közzétételének elmulasztása esetén pedig már nem az adószám felfüggesztése a szankció, hanem az adószám törlése. Ez viszont csak két eredménytelen felszólítás után következik be.

Ez év elejétől változott az adószám kiadásának gyakorlata is. Az állami adóhatóság a cégbíróságtól érkezett adószámkérés teljesítését megelőzően megvizsgálja, hogy a cég vezető tisztségviselői, illetve korlátolt felelősségű társaság, zártkörűen működő részvénytársaság esetében az 50 százalékot meghaladó mértékű szavazati joggal, vagy minősített többségű befolyással rendelkező tagjai, részvényesei esetében fennállnak-e olyan okok, amelyek indokolják a regisztrációs eljárás lefolytatását. Amennyiben az adóhatóság akadályt nem valószínűsít, az adószámot egy nap alatt kiadja, ellenkező esetben a regisztrációs eljárásra nyolc munkanap áll rendelkezésére.

Gyakori tapasztalat volt korábban, hogy egyes cégvezetők jelentős köztartozással „bedöntötték” vállalkozásukat, majd új céget alapítottak. Az adóregisztrációs eljárás célja, hogy kiszűrjék ezeket az úgynevezett céglovagokat.

Az adószámmegvonás jelentős hátrányokkal jár, mivel a felfüggesztés ideje alatt a cég nem érvényesíthet adó-visszaigénylést, adó-visszatérítést és költségvetésitámogatás-igénylést sem.

Az adószám-felfüggesztési eljárások száma
az elmúlt négy év azonos időszakában
2012.01.01.–04.30.     769
2011.01.01.–04.30.     23 263
2010.01.01.–04.30.     4893
2009.01.01.–04.30.     2392

(Forrás: feketelista.hu)

Címkék: felfüggesztés, eljárások, adószám, cégek, szigorítás, gazdaság