Budapest az ötödik a bothálózattal leginkább fertőzött városok világ rangsorában, ahova még egy magyar település, Szeged is befért nyolcadikként. Kaposvár a 6. helyen szerepel a magyar zombitérképen.

A zombihálózatokra megfelelő vírusvédelem vagy frissítési szokások hiányában csatlakozott gépek felelősek nyolcvan százalékban a spamek terjedéséért. A kiberbűnözők a zombikat illegális vagy káros tartalmak átvitelére, tárolására használják, de bizalmas adatokat is lophatnak segítségükkel, miközben azok még további gépeket fertőznek meg.

– Hazánkban nagyon sokan nem használnak semmilyen vírusvédelmi programot, jelentős rész pedig ingyenes programot használ. Még mindig a Windows XP a legelterjedtebb operációs rendszer, jó kérdés azonban, hogy mekkora részben van szó jogtiszta rendszerről. A letöltött operációs rendszerre sokan nem mernek biztonsági frissítéseket telepíteni. Gombás László, a Symantec biztonsági szakembere szerint a legtöbben tudnak arról, hogy gépükkel történt valami, de amíg tudnak facebookolni és e-mailezni, nem fordulnak szakemberhez.

Három fő területre összpontosítottak a 2011-es évben a kiberbűnözők: a célzott támadásokra, a biztonsági rések kihasználására és a közösségi oldalakra. A célzott támadások száma 6-7 százalékkal nőtt, ami alacsonynak tűnhet, ugyanakkor zseniális technikákat vetnek be az elkövetők a Symantec szerint.

A rosszindulatú programok célja ipari kémkedés, katonai hírszerzés vagy politikai indíttatású információbeszerzés is lehet – tavaly több mint négyszázmillió új vírust regisztráltak. Ezeknek közel fele a tíz legnagyobb víruscsalád tagja.
A kártékony programok száma egyre nő, terjesztésükben felhasználják a közösségi oldalakat is, ahol gyakran a felhasználók saját magukat fertőzik meg azzal, hogy lehetetlen dolgokat hisznek el.

A QR-kódok beolvasása is veszélyes lehet: ez ellen Gombás László szerint lehet védekezni, ők maguk is készítettek olyan alkalmazást, amely a Symantec adatbázisával együttműködve megakadályozza, hogy káros helyekre navigáljanak bennünket.

Azt hinni, hogy okos­telefonunkat a képernyőzárat biztosító mintával vagy PIN-kóddal megvédhetjük, naiv gondolat - írja a metropol.hu.
– Egy elfelejtett jelszót számítógépen is fel lehet törni, ez a készülék sem kivétel. A telefonoknak is van szerviz-módjuk, az adattartalmakhoz sem olyan bonyolult hozzáférni – mondja Gombás László.

A magyar városok zombigépei­nek aránya a világ összes zombigépéhez képest.

Budapest: 2,4709%
Szeged: 1,13681%
Szolnok: 0,07066%
Budaörs: 0,02199%
Nagyhalász: 0,02057%
Kaposvár: 0,0195%
Gödöllő: 0,01772%
Kiskunhalas: 0,01547%
Törökbálint: 0,01488%
Esztergom: 0,00919%

Címkék: zombitérkép, tanulmány, Magyarország, számítógép, vírus, Kaposvár, gazdaság