A Földhivatal a határszemlét a társhatóságok bevonásával a hatályos jogszabályi előírásokban rögzítetteknek, az utasításban és az útmutatóban foglaltaknak megfelelően hajtja végre 2012. 05. 22. és 2012. 10. 15. között. A komplex határszemlékkor a hasznosítási kötelezettség ellenőrzésén felül, más feladatokat is végre kell hajtani. Ezek közül első helyen kell kiemelni a parlagfű elleni hatósági védekezés helyszíni ellenőrzési munkáit, amelyeket 2012. július 1-től, a határszemle ellenőrzésekkel párhuzamosan kell lefolytatni.

A határszemlén a földhivatal, a mezőgazdasági termelésre alkalmas és ennek megfelelően termőföld művelési ágban (szántó, rét, legelő, gyümölcsös, kert, stb.) nyilvántartott területeken a hasznosítási, továbbá a mellék- és ideiglenes hasznosítási kötelezettség teljesítését ellenőrzi.
Tárgyévben a „zártkerti” földrészletek ellenőrzésére fokozott figyelmet kell fordítani.

Hasznosítási kötelezettségének a földhasználó a művelési ágnak megfelelő termeléssel, vagy termelés nélkül, a földterület folyamatos gyommentesen tartásával tehet eleget. Ültetvény esetében a hasznosítási kötelezettség csak termelés folytatásával teljesíthető. A parlagfű elleni védekezés keretében a gazdálkodónak meg kell akadályoznia a parlagfű növény virágbimbós állapotának kialakulását.

Az ellenőrzésről a Földhivatal tájékoztatja a lakosságot és a földhasználókat. Ennek érdekében a határszemlék időpontjáról és céljáról tájékoztató jellegű hirdetményt tesznek közzé a települési önkormányzatok polgármesteri hivatalának hirdetőtábláin, értesítést küldenek az érdekelt civilszervezeteknek, érdekképviseleteknek, valamint internetes honlapukon (www.somogy.foldhivatal.hu) is tájékoztatást adnak.

Címkék: termőföld, földterület, határszemle, Vidékfejlesztési Minisztérium, ellenőrzés, gazdaság