A társulás területén összesen 28 hulladéklerakót adnak vissza így a természetnek.

60 ezer köbméter hulladék – ilyen hatalmas mennyiséget mozgatnak meg és tüntetnek el a szakemberek a projekt során. Kaposváron május elején kezdődtek el a munkák: a három rekultiválandó kaposvári depóniából elsőként a legrégebben felhagyott, D0-ás lerakón.

– Egy húsz évvel ezelőtt felhagyott területet rekultiválkunk most és adunk vissza a természetnek. Szigetelő takaróréteget és humuszos fedőréteget rakunk rá, így óvjuk meg a felszín alatti vizeket, végül befüvesítjük – mondta a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Társulás vezetője szerdán, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Kovács Katalin hangsúlyozta, hogy a társulás, a kivitelező és a mérnökszervezet folyamatosan egyeztetet minden érintett település polgármesterével, továbbá – ahol lehetőség van rá – előtérbe helyezik a helyi nyersanyagok felhasználását.

A mintegy 2 milliárd forint összértékű Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Program százszázalékos uniós és hazai támogatásból valósul meg, keretében 5 úgynevezett térségi és 23 kislerakót alakítanak át összesen 267 ezer négyzetméteren. Több helyszínen már javában zajlanak a munkálatok. Bárdudvarnokon, Csomában, Szennában, Nagyberkiben, Zselickisfaludon, Mosdóson és Batéban április végén indultak el a gépek, a simonfai és a göllei munkaterületre pedig májusban megkapja munkakezdő engedélyét a Kivitelező Konzorcium. A munkákkal várhatóan 2013 szeptemberére végeznek.

- Három év múlva eltűnnek a szeméthegyek a Nádasdi utca végéről, s a hulladékot majd egy új – a szennyvíztelep melletti épülő - telepre szállítjuk, ott pedig nagy részét feldolgozzuk - mondta Szita Károly, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke. Mindez már a társulás egy követlező projektjének, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Programnak a része, melynek értéke 5,5 milliárd forint és összesen 118 települést érint, melynek közbeszerzése most van folyamatban.

Címkék: rekultiváció, hulladéklerakó, szemét, Szita Károly, kaposvár, gazdaság