A polgármester az adózási hajlandóság növekedését reméli ettől. Itt minden második család tartozik. Kaposvár tegnap tette közzé hasonló listáját.

Új szelek fújnak a tartozás behajtásban. Böhönye elsőként vállalta fel Somogyban, hogy kitűzik a tartozók listáját, az önkormányzat előtt. Szinte a fél hirdetőtábla beteríti a névsor. Nem csoda, hiszen minden második család tartozik, összesen 20 millió forinttal, azaz az önkormányzat összbevételének felével. Az itt élőket megosztja a kezdeményezés.   

- Sajnálom azokat, akik kint vannak, ennyi az egész. De az, hogy kint vannak nem baj, mert legalább tudják mások, hogy nem szabad adni nekik pénzt - mondta Bognár Árpádné.

Márton József úgy véli: - Akinek van egy-két ezer forintos tartozása az nem biztos, hogy önhibájából tartozik. Egy-két ezer forintért nem kellene szégyentáblára kerülnie. -

A polgármester szerint igazságos a módszer, mert az a többség érdekét szolgálja: - Úgy gondolom, hogy mindenkire tartozik egy településen, egy közösségben, hogy a közterhekhez, ki hogyan és mennyivel járul hozzá. Az is fontos és azt is kell tudnia az embereknek, hogy kik azok akik évek óta egyáltalán nem fizetnek semmiféle adót - mondta a KaposPontnak Böhönye polgármestere, Dr. Szijártó Henrik.

A kaposvári városháza hirdetőfalára szerdán került ki az adóslista, eddig interneten a város honlapján lehetett csak hozzáférni. Egyelőre csak a 100 ezer és 1 millió forint közötti adósok nevét hozták nyilvánosságra. A kintlévőség másfél milliárd forint. Akad olyan magánszemély aki több mint 5 millióval tartozik. A cégek közül pedig a 20 millió forintos tartozás a legnagyobb.  

- A kisebb adótartozók vonatkozásában több mint 10 ezer felszólítást küldtünk ki, hogy két héten belül rakják rendbe a tartozásaikat. Ha megteszik, nem kerül ki a listára, ha nem a hónap végén nyilvánosságra hozzuk - tájékoztatott Kaposvár főjegyzőja, Dr. Kéki Zoltán.

Az adatvédelmi biztos egyébként támogatja, hogy a helyi közösségek megismerjék az adótartozók listáját, azt azonban aggályosnak tartja, ha ahhoz az interneten bárki hozzáférhet.

Címkék: pellengér, szégyen, lista, somogy, kaposvár, gazdaság