A használtautó hirdetéseket böngészve, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a meghirdetett autók többsége nem futott többet 150 ezer kilométernél, legyen szó akár 15-18 éves gépjárműről.

- A százezres futásteljesítmény, amolyan pszichológiai határ, a vásárlók nagy része ugyanis nem szeretne jóval százezer feletti kilométerórát látni az autójában – mondja Molnár András a Weltauto szakértője, a kaposvári Karg Autó Kft. használtautó értékesítési vezetője. – Az autók gyártási ideje és az évek alatt futott valós kilométer alapján könnyen valószínűsíthető a későbbi meghibásodások, valamint a motor, a váltó és a futómű várható élettartama is. Ám miután senki nem szeretne a megvásárolt használtautó szervízelésére nagyobb összegeket költeni, így a vevők a keveset futott autókat részesítik előnyben. Sok vásárló ezért hajlandó akár magát is becsapni, és elhinni a meghamisított, gyakran irreális adatokat - tette hozzá a vezető.

Az órapörgetés nem növeli jelentősen a használtautó értékét, az árat ugyanis több tényező határozza meg, a sokat futott autókra viszont alig van kereslet, így a visszavett kilométerállással egyszerűen az eladásra kínált gépkocsik piacképességét növelik. Pedig egy 5-6 év alatt 100-150 ezer kilométert futó személyautó, melyet rendszerint autópályán vezet tulajdonosa, nem feltétlenül kopik jobban, mint az, amelyik ugyanennyi idő alatt városban futott 80 ezret.

- Vannak kötelezően előírt alkatrész cserék, amelyeket a nagyobb meghibásodások megelőzése miatt meghatározott futásteljesítmény után cserélni kell. Ide tartoznak többek közt a csapágyak, szűrők, olajak és a vezérlés. Ezek ellenőrzésének - szükség esetén cseréjének - elmulasztása komoly meghibásodásokat okozhat az autóban. Fontos tudni, hogy az úgynevezett nagyszervizek hiányában egy autó akár balesetveszélyessé is válhat” – figyelmeztet Molnár András.

Az eladásra kínált gépjárművet az óra-visszaállítás mellett több esetben a váltógomb valamint a pedálgumi cserélésével is igyekeznek a vevő számára vonzóbbá tenni, de gyakori a kormány újrabőrözése, az ülések áthúzása is.

- A trükkök tárháza kimeríthetetlen, regényt lehetne írni a becsapottak panaszaiból. Pár tízezer forintért már külsejében újszerűvé lehet varázsolni egy autót, a karambolos autóknál pedig az is gyakori, hogy az adásvételi szerződésbe becsempésznek olyan kisbetűs mondatokat, mint például: > a vevő tudatában van annak, hogy hiányosan vette át az autót <. A vásárló pedig csak utólag jön rá, hogy több százezer forintnyi alkatrész hiányzik a gépkocsiból. Ezért is van kiemelkedő jelentősége az országos értékesítői hálózattal rendelkező kereskedéseknek, ahol a használtautók átvizsgáltak, ellenőrzöttek és garanciálisak – teszi hozzá Molnár András, a kaposvári Weltauto szakértője.

auto


Jogszabályi változások

A 2012. január 1-től hatályba lépő jogszabályi változások megoldást jelenthetnek az óra-visszatekerés problémájára. Eszerint ugyanis a gépjármű birtokba vételekor és a gépkocsi műszaki vizsgájakor is a leolvasott kilométeradatokat be kell vezetni a közúti közlekedési nyilvántartásba, ahonnan bárki lekérheti az ide vonatkozó adatokat. Az új autók esetében a gépkocsi első forgalomba helyezésekor 4 év a műszaki érvényesség, majd ezt követően 2 év, tehát a használtautók járműnyilvántartásba kétévente bekerülnek majd a kilométeradatok. Ám mivel a szabályozás 2012-től érvényes, jelenleg ha gépkocsit vásárolunk, ezeket, az adatokat még nem tudjuk lekérni.

„Ma már minden márkakereskedés és műszaki vizsgaállomás számítógépen rögzít a gépkocsi kilométeróra állását, és az esetleges elvégzett javításokat, amiket innen le lehet kérni. Az eladásra kínált autónál fontos a leinformálható előélet, és a vezetett szervizkönyv.  Amennyiben a választott autóról nincsenek hitelt érdemlő szervizes adatok, úgy a vásárlásnál egy teljes nagyszerviz összegét még a vételárhoz célszerű hozzászámolnia a vevőnek” – véli a szakértő.

auto


A Weltauto-val biztosra mehet

A minőségi használtautók forgalmazására létrehozott Weltauto program 2001-ben, ausztriai mintára valósult meg Magyarországon. Az évek során a márka a hazai piac meghatározó szereplőjévé vált, a használtautó kereskedők közül jelenleg a Weltauto rendelkezik egyedül országos értékesítői hálózattal. A 38 értékesítő helyet számláló rendszerben az ügyfelek kizárólag gondos állapotfelmérésen átesett, kifogástalanul szervizelt és kitűnő műszaki állapotú autók közül választhatnak.

A Weltauto 5 csillagos szolgáltatás csomagja: Műszaki garancia; Mobilitás garancia; Beszámítási garancia; Prémium Csereautó garancia; Finanszírozás; Biztosítás. Bővebb információt a www.weltauto.hu és a /www.kargauto.hu/ honlapokon talál.

welt autó

Címkék: órapörgetés, csillagos, használtautó, weltauto, szolgáltatás, gazdaság