Tavaly augusztusban született az első Káli-baba Kaposváron. A gyermekre vágyó szülők minden megtesznek azért, hogy gyarapodjon a család. Ha természetes módon nem megy, akkor a mesterséges megtermékenyítést választják. A gyerekvállalási hajlandósággal nincs gond, de sokan azt mondják, családot tervezni csak stabil körülmények között érdemes.

- A kis családipótlék nagyon kevés nekik, abból nagyon nehéz gyereket nevelni, meg munkalehetőség ugye minél több, ami sajnos nem igazán van - mondta Csuti Károlyné.

A Nemzetgazdasági Minisztérium anyagában szerepel, hogy az anyasági segélyt egy gyermek születésekor 150 ezerre, ikrek esetén 250 ezerre emeljék. A GYED minimális összege 139 ezer forint lenne. Terveznek továbbá nagyobb bérlakás, illetve lakhatási támogatást és gépkocsivásárlási szocpolt. Közteher mentes bérenkívüli juttatásokat és családbarát munkahelyek kialakítását is javasolják.  

- Támogatott legyen a munkahely, tehát, hogy vissza tudjunk menni dolgozni, több pénzt kapjunk gyes, gyed, a családi pótlék gyanánt. Nagyon drága az élet ikrekkel, minden dupla. Biztosítva legyen, hogy a férjünk hazajöjjön időben, ne csak este hétkor, tehát kicsit családszelleműbb legyen az egész ország - nyilatkozta Vági Erika.

Az elmúlt évtizedekben rohamosan csökkent a születések száma Magyarországon. Míg 1970-ben mintegy 152 ezren jöttek a világra, addig 1990-ben 125 ezer, tavaly már csak 88 ezer gyermek született.

Szakemberek szerint ennek egyrészt demográfiai, másrészt gazdasági okai vannak. A fiatal házaspárok nehezen jutnak lakáshoz, valamint egyre magasabb a munkanélküliség. Ezeket kellene megoldani a szociológus szerint.

- A kormányzati anyagból azt olvastam ki, hogy míg tisztában vannak az ide vezető okokkal, addig csak a pénzbeli támogatásokra irányoznak elő forrásokat. Ugyanakkor én ebben nagyon kétkedek, hisz a Széll Kálmán terv 2.0 után vagyunk, ami megszorításokat takar. Nem gondolom, hogy most több tíz milliárdos kiadásokkal tud előrukkolni a kormány - foglalta össze a szociológus, Szabó János.

A tervezetben szerepel még, hogy a korhatár előtti nyugdíjat azok a nők érdemlik meg, akik több gyereket is szültek.  Hogy mi valósul meg a vitaanyagból, egyelőre nem tudni.

Címkék: bébi, bumm, csecsemő, program, gyerek, gazdaság