Támogatást kapnak a természetvédelmi területek erdőgazdálkodói! - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara. Új jogcímként, azaz lehetőségként jelent meg a napokban az Natura 2000 területként lehatárolt erdőterületek támogatási lehetősége. Az érintettek a természetvédelmi tevékenységükkor felmerülő többletköltségeik és kieső jövedelmük ellentételezésére vehetnek igénybe hektáronként megközelítően 12-65 ezer forint közötti összeget évente – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

Somogy 142 településének határában vannak támogatható erdőrészletek. A megyében a legtöbb pénz Nagybajom, Lábod, Csokonyavisonta és Barcs környékére érkezik majd. Országosan tízmilliárdos nagyságrendben juthatnak uniós forráshoz az erdőgazdálkodók.

Egy 2012. április 27-én megjelent 41/2012.(IV.27.) vidékfejlesztési miniszteri rendelet értelmében ugyanis az Országos Erdőállomány Adattárban, valamint a MePAR adatbázisban Natura 2000 területként lehatárolt erdőterületeken gazdálkodók vissza nem térítendő, kompenzációs támogatásban részesülhetnek. Ez lényegében a természetvédelmi tevékenységük során felmerülő többletköltségeik és kieső jövedelmük ellentételezését szolgálja.

A támogatás egyszerűen igénybe vehető: minden olyan magán-erdőgazdálkodó jogosult, aki a NATURA 2000 irányelvek végrehajtásával összefüggő korlátozásokkal érintett az Országos Erdőállomány Adattárában nyilvántartott – nem állami tulajdonú – erdőrészleten gazdálkodik.
Rendelkezik az adott erdőrészletre vonatkozó jóváhagyott erdőtervvel, gazdasága teljes területén betartja a kölcsönös megfeleltetés előírásait és 10 hónapon belül részt vesz a Natura 2000 erdőterületen gazdálkodók részére szervezett képzésen. A legkisebb támogatható terület egy hektár, de a támogatás több, legalább 0,3 hektáros erdőrészletre is irányulhat.

A támogatás az egységes kérelemben, vagyis minden év május 15-ig igényelhető, tehát a benyújtási határidő most 2012. május 15. Azt követően június 9-ig (mivel munkaszüneti napra esik, így június 11-ig) napi egy százalékos támogatásösszeg csökkenés mellett lehet új kérelmeket benyújtani. A határidők jogvesztőek, nincs fellebbezési lehetőség. A határidőre benyújtott kérelmek módosítására, javítására, kiigazítására május 31-ig szankciómentesen van lehetőség. Június 1 és június 11. között napi egy százalék támogatáscsökkentés mellett lehet a kérelmet módosítani.

A támogatás mértéke az adott Natura erdőrészlet természetességi állapota szerint, korcsoportonként és faállománytípus csoportonként évente 40-230 EUR/ha - mintegy 12-65 ezer Ft/ha - között alakul – olvasható a Magyar Agrárkamara felhívásában .

A támogatható blokkok listáját az ügyfelek a 40/2012 (IV. 27.)  Irányító Hatósági közleményben találhatják meg.

Forrás: MA

Címkék: erdőgazdálkodók, natura, települései, gazdaság, támogatás, Somogy