A NAV 2012 első negyedévében az MTI összesítése szerint összesen 14,53 milliárd forint adóhiányt állapított meg, az adóhiány után megállapított jogkövetkezmények (adóbírság, késedelmi pótlék) összege pedig 12,6 milliárd forint volt.

A nagy adósok most közzétett listáján 47 vállalkozás és 53 magánszemély neve szerepel, akad, akié többször is, sok cég adószámát pedig törölték vagy felfüggesztették.

A legnagyobb adótartozással, jogkövetkezményekkel együtt 2,59 milliárd forinttal egy soproni székhelyű Kft. "dicsekedhet", amely háromszor is rajta van a listán.

A tartósan adós cégek száma ugyanakkor tovább csökkent - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett adatokból.

Március végén 1.543 vállalkozás tartozott egyenként több mint 100 millió forinttal, valamint 3.615 magánszemély és egyéni vállalkozó egyenként több mint 10 millió forinttal folyamatosan, 180 napon túl az adóhatóságnak.

A 180 napon túl tartozók most közzétett listáján szereplő 1.543 cégből 1.066 felszámolás, 109 pedig végelszámolás alatt áll, csupán 368 még működő vállalkozás, vagyis nem sok bevételre számíthat tőlük az adóhatóság.

A cégek között továbbra is gyakorlatilag valamennyi ágazat fellelhető. Változatlanul a tartós adósok között van a Hospinvest Egészségügyi Befektetési Zrt., a Gyöngyösi Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft. és a Hatvani Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft., amelyek felszámolás alatt állnak - írja az MTI.

Címkék: eljárások, tartozások, magánszemélyek, cégek, NAV, gazdaság