Meghosszabbított nyitvatartással üzemel a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. helyi pályaudvaron lévő elővételi pénztára.

- április 25-től május 11-ig  munkanapokon 7-18-ig
- május 5-én, a hónap első szombatján 7-12-ig

A  törvénymódosítás a nyugdíjasokat megillető utazási kedvezményeket az alábbiak szerint érinti:
- A 2011-ben kiállított „Nyugdíjasok Utazási Utalványa” érvényes utazási igazolványként 2012. április 30-ig felhasználhatók.

A 2012-ben kiállított „Nyugdíjasok Utazási Utalványa” érvénytelen, utazási igazolványként felhasználni nem lehet.

Az „ELLÁTOTTAK UTAZÁSI UTALVÁNYA” az utazási kedvezményre jogosult személyeknek 2012. április 30-ig kipostázzák. 2012. május 1-jét követően az utazási kedvezmények csak ezzel az igazolással vehetők igénybe.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság azokat a személyeket, akik a 2012/2013. évre tervezett „Nyugdíjasok Utazási Utalványá”-t megkapták, de az „ELLÁTOTTAK UTAZÁSI UTALVÁNYÁ”-ra már nem lesznek jogosultak, az érvénytelenség tényéről külön levélben tájékoztatja.

A helyi autóbusz-közlekedés területén érvényes nyugdíjas bérlet váltásához szükséges fényképes igazolványok használata az alábbiak szerint változik:

A jelenleg használatos fényképes sárga színű „Volán Helyijárati Nyugdíjas Bérletjegy használatához” elnevezésű igazolványok 2012. április 30-ig érvényesek. A régi igazolványokkal 2012. április 30-a előtt váltott bérletek az érvényességi idő lejártáig érvényesek.

Szükséges a megváltozott szabályok szerinti jogosultság felülvizsgálata, igazolása, és ezzel egyidejűleg új kék színű „VOLÁN HELYIJÁRATI NYUGDÍJAS BÉRLETJEGY HASZNÁLATÁHOZ” elnevezésű igazolványok kiadása.

2012. május 1-jétől helyi járatra érvényes nyugdíjas bérletet váltani csak az új kék színű fényképes igazolvány felmutatásával lehet.

Az új fényképes igazolványokat 2012. április 25-étől lehet az elővételi pénztárakban megváltani. Az igazolvány kiállításához az „ELLÁTOTTAK UTAZÁSI UTALVÁNYÁ”-nak bemutatása, 3 hónapnál nem régebbi igazolványkép és a személyazonosság igazolása szükséges.

A jogszabály alapján  „ELLÁTOTTAK UTAZÁSI UTALVÁNYA” tárgyévet követő év március 31-ig (2013. március 31.) érvényes, ez alapján a helyi közlekedésben használt új igazolványt is eddig lehet érvényesíteni.

Azonban akiknek egyértelműen végleges ellátást állapítottak meg (pl. öregségi nyugdíjban részesülők) és ez a jogosultság igazolásakor önkéntesen bemutatott, egyéb okmányokból  megállapítható, a határidő nélküli érvényesítést is lehet alkalmazni. Aki ezzel a lehetőséggel nem él, annak évente kell érvényesítenie a helyi járatra érvényes igazolványát (minden év március 31-ig, a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatásától kapott, a következő évre érvényes ELLÁTOTTAK UTAZÁSI IGAZOLVÁNYÁ- val).

Az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóságtól kapott tájékoztatás szerint az ellátás jogcímének igazolása két módon lehetséges:

Kap egy tájékoztató levelet a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól (zöld színnel nyomtatott nyomtatvány). Ezen szerepel a „folyósított ellátás típusa” rovat, amely az ellátás jogcímét tartalmazza. A jelenlegi ellátáshoz értelemszerűen a 2012. januári keltezésű (hátoldalon) értesítés fogadható el, amely már a januártól alkalmazott új ellátási jogcímeket tartalmazza.

A nyugdíjfolyósító igazgatóságok ügyfélszolgálatai – kérésére – igazolást adnak az aktuális ellátás jogcíméről.

Más, a változtatással érintett nyugdíjak, ahhoz hasonló ellátások esetében (mint pl. özvegyi nyugdíj, rehabilitációval munkaképessé tehetők ellátása stb.), a következő év március 31-ig történhet az érvényesítés. Ha az ellátásban részesülő számára a következő évben is küld utalványt a  Nyugdíjfolyósító, akkor a jogosultsága továbbra is fenn áll, „VOLÁN HELYIJÁRATI NYUGDÍJAS BÉRLETJEGY HASZNÁLATÁHOZ” elnevezésű igazolvány érvényességét további egy év időszakra (ismét március 31-ig) meg kell hosszabbítani – új igazolvány kiváltása nélkül.

Az egyéb jogcímen a nyugdíjasokkal azonos mértékű helyijárati utazási kedvezményre részesülőknél az a személy, aki a helyi önkormányzat által rendszeresen folyósított szociális segélyben részesül, ha munkaviszonyban nem áll, rokkantsági járadékos a jogosultság újbóli igazolása alapján szintén új kék színű helyi járatosok utazási igazolványa kerül kiadásra az egységesítés miatt. A fent említetteknek is új igazolványt kell készíttetniük.

Címkék: nyugdíjas, utazás, autóbusz, kedvezmény, változás, gazdaság