Ezt pénteken délelőtt jelentette be a sajtónak Szita Károly, Kaposvár polgármestere és a Somogyvíz Kft. képviseletében Lőrinczné Kiss Ilona, Somogyjád polgármestere.

Somogyjádon 2003. szeptemberében avatták fel a csatornahálózatot, amely akkor 4 település szennyvízkezelését oldotta meg. Több mint 1500 ingatlant kapcsoltak a rendszerre.

Az új viziközmű törvény ugyanis csak közösségi - állami vagy önkormányzati – tulajdonban levő szolgáltatóknak ad lehetőséget a feladat ellátására. Feltétel azonban, hogy 2016. december 31-e után csak az a szolgáltató kap engedélyt, amely legalább 150 ezer fogyasztási egyenértéket birtokol. A Kavíznél ez az érték jelenleg 140.000, a Somogyvíznél 13.000.

- A két társaságot egyesítve tehát meg tudunk felelni ennek a feltételnek is, s így meg tudjuk őrizni azt a jelenlegi árat, amely a megyei jogú városok tekintetében a második legolcsóbb, s amely két és félszer alacsonyabb, mint az állami vízdíj – hangsúlyozta Szita Károly.

– Ragaszkodunk ahhoz, hogy a magunk urai maradjunk – mondta a sajtótájékoztatón Somogyjád polgármestere, a Somogyvíz Kft. egyik tulajdonos önkormányzatának vezetője, ezért döntöttek a beolvadás mellett.  

- Büszkék vagyunk rá, hogy közszolgáltató cégeinket köztulajdonban tudtuk tartani, mert így tudjuk garantálni a kaposváriaknak a megfizethető árakat és a jó minőséget – mondta Szita Károly. Kaposvár polgármestere hozzátette: a száz százalékban önkormányzati tulajdonú cég legkésőbb szeptember elejéig megalakul, s ekkor lehetőség nyílik a csatlakozásra mindazon települések számára, amelyek az állam helyett a helyi szolgáltatóval kötnének szerződést az ellátásra.

Az összeolvadás után az új társaság 100 ezer ember ellátását biztosítja majd mintegy 50 településen.

Címkék: beolvadás, Somogyvíz, Kavíz, szolgáltatás, csatorna, víz, gazdaság