A megyei építőipari vállalkozók azt mondják, ez így fog menni amíg nem változtatnak szabályokon.

Már 2 éve meg kellett volna nyitnia a kisgáti bevásárlóközpontnak. A vásárlók helyett azonban csak a galambok találnak maguknak a területen valami kis csipegetni valót. Somogyi cégek alig vettek részt az építkezésben. A BITT Kft. például még időben kifizettette a számláit.

A jelenség általános. A Kapospont 2 éve arról számolt be, hogy 20 milliárd forint volt a megyében a körbetartozások értéke. Szekeres Lajosnak azóta is két cég összesen 16 millió forinttal tartozik.  Emiatt 2 éve bírósághoz is fordult.

- Teljesítettem itt egy nagyobb kaposvári beruházást. Teljes körűen, tehát teljes igazolásom, befogadott végszámlám, mindenem volt. És az illetõ cég nem fizetett 10 milliós nagyságrendben - mondta a Szemeco Kft., Kaposvár ügyvezető igazgatója, Szekeres Lajos.

Csak idén 25%-kal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma az országban. Tíz ágazatot érint, köztük az építőipart. A listán az első helyen Budapest áll. Somogy a hatodik a főváros és a 19 megye összesítésében. A vállalkozók szerint az egész építőipari rendszert rosszul építették fel.

- Az alvállalkozó viszi oda a munkaerejét, viszi a szerszámot, az embert és nagyon sok esetben az anyagot is. Az elszámolás mindig utólagos és mire erre sor kerülne már nincsenek meg a cégek - tájékoztatott a Kőér Kft. ügyvezetője, Járfás Rózsa.

Szerintük a fővállalkozónak kellene biztosítani a beruházáshoz szükséges anyagokat és feltételeket, csak akkor mérséklődne a csődhullám.

- Ráutaznak arra, hogy a hozzájuk forduló és alvállalkozói munkát vállaló építőipari társaságokat minimáldíjért foglalkoztatják, nagyon letörik az árakat és ezek a vállalkozások, akik ilyen munkákat vállalnak általában be is dőlnek - mondta a Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke, Daxner Gábor.

Fonyód történetének legnagyobb beruházása is hasonló okok miatt állt le. A város visszavette a területeket és új közbeszerzési pályázatot volt kénytelen kiírni.

Címkék: csődhullám, vállalkozók, adósság, építőipar, beruházás, gazdaság