A szakminisztérium állásfoglalása szerint az uniós döntéshozatalban Magyarországot továbbra is a Magyar Kormány képviselheti.

A gazdák traktorral tarolták le földjeiket néhány évvel ezelőtt. Több hektár szőlőtőkét döntöttek így ki. Akkor ezért euró ezreket adott az Unió. Már akkor tiltakozást keltett a szakmában, hogy róluk, nélkülük döntenek Brüsszelben.

- Többek között mi is tiltakoztunk ez ellen, a kivágások ellen, hogy itt támogatott kivágások legyenek. Hoztak egy olyan határozatot, hogy 420 ezer hektárt kell kivágni az unió területéről és azt gondolták, hogy ezzel majd megoldják a többlet, a plusz termést, a tőbbletet levezetik ezzel, hogy kivágják - mondta a Pócz Pincészet borásza, Pócz József.

A szőlőterületek nagyságán már nem lehet változtatni. Azóta is több bort hoznak be Magyarországra, mint amennyit itthon állítanak elő. Az unió most euró milliókat fizet azért, hogy a megmaradt ültetvényeket megújítsák, de a területet növelni nem lehet. A borászok szerint nem a politikusoknak kellene őket képviselniük. Azt mondják, egy érdekvédelmi szervezet akár a kivágásokat is megakadályozhatta volna. Ezért alakítottak most egy úgynevezett szakmaközi szervezetet, amely a borászokat és a szőlőtermelőket tömöríti.

- Szakmailag jobb lesz és egyértelműbb lenne az a lehetőség, hogy azok az Európai Uniós támogatások, amelyek beérkeznek a szőlész-borász szakma részére azok megfelelő módon és megfelelő súlyozással kerüljenek azokra a helyekre, ahol a szakmai értelemben fontos döntéseket meg kell hozni - mondta a Garamvári Szőlőbirtok borásza, Garamvári Vencel.

A szakminisztérium szerint hiába fáradoztak a borászok. Állásfoglalásukban azt írják: nagyon komoly félreértés terjedt el a borász-szakmában. A jogszabályok ugyanis nem teszik lehetővé, hogy az EU döntéshozatali eljárásában a szakmaközi szervezetek a kormányzatot helyettesítsék. A közösségi döntéshozatalban Magyarországot továbbra is a Magyar Kormány képviselői képviselhetik és képviselik.

Címkék: tőke, szőlő, unio, borász, bor, gazdaság