A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei arra figyelmeztetnek: 1921-1999 között 80 éven keresztül nem volt példa negatív vízmérlegre a Balatonon, azóta viszont 50 százalékos ennek az előfordulása.

Az idei negatív vízmérleg kialakulásához hozzájárult a rendkívül csapadékszegény időjárás, valamint a tó vízgyűjtő területének kiürülése. Ez utóbbi egyébként állandó problémát jelentett az elmúlt hat évben.

A 2000-es évek elején már napirenden voltak a Balaton esetleges vízpótlásának lehetőségei, de miután akkor a természet megoldotta a kérdést elvetették a témát- mondta a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Molnár Gábor az MTI-nek csütörtökön.

A tó 84 centiméteres vízszintje jelenleg 14 centiméterrel haladja meg a szabályozási minimumot, viszont a Balaton vízháztartása nagyon sérülékeny, ezért most különösen oda kell figyelni a jelekre.

Az időjárás egyelőre nem hoz pozitív változást. A meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkezendő hetekben marad a szárazság, nem várható jelentős esőzés, és áprilisban is átlag alatti csapadékmennyiség várható.

Címkék: mérleg, szárad, vízszint, balaton, csapadék, gazdaság