A kijuttatási terv engedélyezése iránti kérelmet a növényvédelmi szakirányítónak kell benyújtania a tervezett első légi permetezés megkezdése előtt legalább 30 nappal. Mivel a tervezett légi védekezések engedélyezése időszerű, így mindenki tegye meg a szükséges lépéseket, hogy ne alakuljon ki jogsértés.

A légi permetezés megkezdése előtt a szakirányító köteles legkésőbb a permetezés napján reggel 9 óráig bejelenteni a növény- és talajvédelmi igazgatóságnál a légi permetezés helyét és idejét.

A rendelet ad lehetőséget, hogy a termés mennyiségét, minőségét súlyosan veszélyeztető károsító megjelenésével, illetve ilyen hatású meteorológiai esemény bekövetkezésével járó állapot esetén el lehet térni az engedélyezett kijuttatási tervben foglaltaktól.

Engedélyezett kijuttatási tervvel nem rendelkező területen is lehetséges légi védekezés azonban ilyenkor legalább 24 órával a tervezett légi permetezés megkezdése előtt be kell jelenteni a Növény és Talajvédelmi Igazgatóság felé. Ha az Igazgatóság nem látja indokoltnak a légi védekezést, akkor a permetezés megkezdése előtt megtilthatja azt.

Tilos mezőgazdasági repülést végezni lakott terület és annak 500 m-es körzetében, állattartó terület, élővíz, vízkivételi mű, települési szennyvíztisztító telep, fokozottan védett természeti terület, erdőrezervátum és bioszféra rezervátum magterülete felett. Szőlő és gyümölcsültetvények fakadása után tilos hormonbázisú gyomirtó szerek légi kijuttatása. Glifozát hatóanyagú gyomirtó szerek szőlő és gyümölcs ültetvények 500 m-es körzetében tilos légi úton alkalmazni - tájékoztat a Somogy Megyei Kormányhivatal.

Címkék: tilalmak, engedélyeztetés, bejelentés, permetezés, légi, gazdaság