Üde erdeinkben ilyenkor tömeges a galambvirág, mely fehér virágával szinte uralja a gyepszintet. Gyakori ezeken a helyeken a sárga virágú salátaboglárka, valamint a fehér virágú olocsán csillaghúr is. A medvehagyma szintén most kezdi bontogatni ernyővirágzatát. A SEFAG Zrt. szakemberei felhívják a figyelmet, hogy a gyöngyvirág levele megtévesztésig hasonlít a medvehagymáéhoz, melyet sokan szívesen gyűjtenek, hiszen kiváló csemege. Szedéskor ezért szagoljuk meg a leszedett növényt: amennyiben annak fokhagyma illata van, akkor medvehagymát szedtünk, azt nyugodtan vihetjük haza. A nem fokhagymaillatú gyöngyvirág viszont mérgező, ezért véletlenül se keverjük össze őket!

Basakert nárcisz


Aki Babócsa felé túrázik, annak mindenképpen érdemes megnéznie a „Basakert” színpompás csillagos nárciszait, hiszen egész Európában nincs ekkora kiterjedésű összefüggő nárciszmező. A néphagyomány azt tartja, hogy e területet a török hódoltság idején a helyi basa ültettette be nárcisszal háremhölgyei gyönyörködtetésére.

A Zselicben sétálók pedig egyik ilyenkor nyíló védett növényünkkel, a kakasmandikóval találkozhatnak (10 000 Ft eszmei érték).

Itt találhatóak magyarországi legnépesebb telepei a növénynek, amelyet népiesen neveznek kutyafoggyökérnek is. Tudományos neve is ebből származtatható, ugyanis a dens canis latinul kutyafogat jelent.

Basakert nárcisz 1

A SEFAG kéri parkerdeinek látogatóit, hogy a természet szépségének megőrzése érdekében a védett növényeket egyáltalán ne, a nem védetteket pedig csak úgy gyűjtsék, hogy azzal ne okozzák a növény halálát. A védett növénynek minden része védett, tehát a növény pusztulását ugyan nem okozó virággyűjtés is természetrongálási bírságot von maga után. A somogyi erdőgazdálkodási vállalat felhívja továbbá a figyelmet, hogy az érvényben lévő tűzgyújtási tilalom értelmében az erdőben és annak 200 méteres körzetében mindenféle tűzgyújtás tilos, még a kijelölt tűzrakó-helyeken is - tájékoztat a SEFAG Zrt.

Címkék: Basakert, virágmező, SEFAG Zrt., nárcisz, Babócsa, gazdaság