A kaposvári Sporthorgász Egyesület 50 mázsa pontyot telepített pénteken a Desedába. A haltelepítés ezúttal nem jár tilalommal. Így már húsvétkor is hódolhatnak szenvedélyüknek a horgászok.

Pontyok

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a halgazdálkodás mellett kutatómunkába kezd, a harcsa szokásainak részletes megismerése érdekében, ezért Balatonlelle-irmapusztai tógazdaságunkban ma fiatal harcsákat láttunk el egyedi azonosító jellel.

A húsvéti hosszú hétvégére várhatóan megtelik a Balaton-part horgászokkal, akiknek fogási esélyeit több mint 10 ezer kiló fogható méretű ponty telepítésével szeretnénk javítani. Mivel a pontyra a halászati hatóság idén sem rendelt el tilalmat, így a halak a telepítés után ki is foghatók. Idei első telepítésünk során a Balaton teljes területének 6 helyszínén juttatunk pontyot a vízbe. A horgászszervezetekkel történt egyeztetéseknek megfelelően ugyanakkor előnyben részesítjük a tó déli partját és a keleti medencét, mert a horgászszervezetek javaslata alapján, ezeken a területeken kell leginkább javítani a fogási lehetőségeket. A telepítést a horgászegyesületek képviselői is figyelemmel kísérik.

harcsa


Társaságunk halgazdálkodási igazgatója Balatonlelle-irmapusztai tógazdaságában a mai napon haljelölést is végzett, aminek egyediségét az adja, hogy a BHnp Zrt. (csakúgy, mint a jogelőd halászati társaság) harcsát korábban még sosem jelölt. A harcsajelölés az első lépése annak a most induló tudományos kutatómunkának, amelyet a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a halfaj szokásainak még közelebbi megismerése érdekében kíván lefolytatni. Az elmúlt évi balatoni harcsapusztulás után jutottunk arra a következtetésre, hogy a tó legnagyobbra növő ragadozójáról sokkal többet kellene tudnunk.
A jelölés alkalmával fél kilós átlagsúlyú kisharcsákat láttunk el egyedi azonosító jellel. A balatoni harcsaállomány fejlesztéséhez, a faj későbbi nagyobb mértékű telepítéséhez társaságunknak a ragadozó táplálékbázisáról, annak térbeli elhelyezkedéséről, a harcsa vonulási útvonalairól és még számos szokásáról több információra van szüksége. A most startoló kutatás arra is rávilágíthat, hogy a horgászok körében a tó egyik emblematikus halaként számon tartott harcsáról keringő horgászlegendák (például a Tihanyi kút és a Fonyódi árok fogási lehetőségei)  valóságalapját is szeretnénk megismerni.

harcsa


A kutatás támogatása miatt arra kérünk minden horgászt, hogy akinek az elkövetkező időszakban a horgára akad jelölt harcsa, a hal testhosszának, súlyának és a kifogás helyének rögzítése után a halat feltétlenül engedje vissza a Balatonba, hiszen ezzel nemcsak a BHnp Zrt. tudományos munkáját segíti, hanem a későbbi jobb fogási lehetőségek eléréséhez is hozzájárul.  Amennyiben a jelölt harcsát kifogó horgász a visszaeresztés előtt le tudja fényképezni a  halat és a halon megtalálható jelet, és a fényképet elküldi társaságunkhoz, úgy természetesen hasonlóan jutalmazzuk, mintha magát a jelet küldte volna be.
A harcsa kapcsán ismételten meg kell jegyeznünk, hogy a ragadozó fogására április 1-jén életbe lépett tilalmat nem társaságunk, hanem a halászati hatóság rendelte el. A tilalom betartását június 29-ig (a tilalom végéig) munkatársaink a vízirendőrséggel együttműködve végzik.
Ellenőrzésekre azonban nem csupán a harcsatilalom miatt kell számítaniuk a horgászoknak.  A behordásra vonatkozó, az idei évtől érvényes és egyes horgászok által vitatott szabályozás ellenőrzésére is kiemelt figyelmet fordítunk az elkövetkező időszakban. Halőreinket éppen ezért dobástávolság-mérő eszközökkel láttuk el, amelyek segítségével munkatársaink könnyen le tudják ellenőrizni, hogy a horgász valóban dobással juttatta be a horogra tett csalit a vízbe, nem pedig valamilyen tiltott segédeszköz használatával (csónakot, etetőhajót stb.). Az ellenőrzés a mérőműszer segítségével egyszerűen lefolytatható. A bevetett botra halőrünk felszereli a távolságmérőt, majd megkéri a horgászt, hogy tekerje fel a damilt. (Erre a jogszabály is lehetőséget ad.) A következőben a halőr egy bedobást kér a horgásztól, amelynek távolságát ugyanúgy lemérjü, mint az előzőekben, a damil feltekerésekor mért métereket. Ha a két távolság megközelítőleg megegyezik, az azt bizonyítja, hogy a horgász tisztességesen pecázik, ám ha a feltekeréskor mért távolság jóval nagyobb, mint az ellenőrzött bedobáskor mért adat, úgy bizonyítható a tiltott behordás esete, ami a horgászengedély bevonásával jár.
A halőrzés fokozását társaságunk kiemelten kezeli, ezt mutatja az a hétfői razziánk is, amely során a süllőívás miatt a halászatból kivont hajóinkat ezúttal nyílt vízi ellenőrzésbe vetettük be. A hajók radarjai az akcióban jól teljesítettek, hiszen mintegy 2 kilométeres távolságban mindent láttak. Örömünkre szolgál, hogy horgászcsónakkal nem találkoztak a kivonult halőrök, és bízunk abban, hogy a horgászok április 27-ig valóban csak partról, vagy olyan stégről próbálnak halat fogni, ami parti bejáróval rendelkezik, illetve amelynek lábánál a vízmélység nem éri el az 1 métert.


Címkék: kutatómunka, helyeztek, haltelepítés, deseda, hal, húsvét, Balaton, gazdaság