A program célja az, hogy a munkaerőpiacon kisebb eséllyel induló, alacsony végzettségű emberek megtermelhessék önmaguknak és családjuknak a szükséges élelmiszereket, s ha azon felül is marad áru, azt értékesíthessék. A kaposvári zöldfoglalkoztatás részleteiről Szita Károly tartott sajtótájékoztatót a töröcskei célgazdaságban kedden délelőtt.

Márciusban kezdték el művelni azokat a kaposvári földeket, amelyek korábban parlagon hevertek.
- Tavaly döntöttünk arról, hogy az alacsony végzettséggel rendelkező vagy éppen képesítés nélküli embereknek is megpróbálunk munkát biztosítani. A zöldfoglalkoztatás immáron be is indult Kaposváron, jelenleg félszáz olyan ember dolgozik az összesen 44 hektárnyi földeken, aki korábban állástalan volt. Nekik az önellátáson túlmenően arra is lehetőségük lesz, hogy a megtermelt fölösleget a szociális szövetkezet koordinálásával értékesítsék - mondta Szita Károly. A polgármester kiemelte: Kaposváron naponta 9 ezer adag ételt készítenek a közétkeztetésben, vagyis a város képes átvenni a megtermelt élelmiszert.

- Azt vállaltuk, hogy a város által hozzánk irányított emberek számára jogosultanként legfeljebb 300 négyzetméter művelésre alkalmas földterületet biztosítunk. Ezeket a földeket előtte felszántjuk és elboronáljuk, és ingyenesen adunk palántát is. Emellett a szövetkezet földműveléssel kapcsolatos szaktanácsadást biztosít - ismertette a részleteket Kadlicskó Pál, a Kapos Kistérségi Szociális Szövetkezet elnöke.

A szövetkezet a Start közmunka programban 24 millió forintos támogatást nyert erre a célra. A pénzből jut az oktatásra is.

Bár ma a földterületeket a szövetkezet kertként, termőföldként használja és hasznosítja, a tervek között szerepel az állattenyésztés is.

Címkék: megélhetés, zöldfoglalkoztatás, ingyenes termőföld, Szita Károly, gazdaság, Kaposvár