Keményné Szerencsés Ibolya azt mondja: még nincs 57 éves. Rokkantsági ellátásban részesül, de még új utazási papírt nem kapott.


És ezután sem fog kapni. Így Ibolyának legalább dupla annyit kell fizetnie májustól egy utazásért, mint eddig. Egy új jogszabály miatt ugyanis változtak az utazási kedvezmények szabályai.
Keményné Szerencsés Ibolya azt mondja: arra hivatkoztak, hogy mi már nem vagyunk rokkantnyugdíjasok, tehát ez, mint fogalom megszűnt.
Ezzel pedig az utazási kedvezmények is elvesztek. Ez országosan mintegy 200 ezer embert érint.
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke Hegedűs Lajos azt mondja: április végén az emberi jogok európai bíróságához fordulnak, alkotmánysértésre hivatkozásra. Korábban már az ombudsmanhoz fordultak az ügyben. Szerintük ugyanis velük akarja kompenzálni a tömegközlekedési vállalatokat a kormány.

Az utazási kedvezmények megnyirbálása, mintegy 15 milliárd forint megtakarítást eredményez az állami költségvetés részére, ennyivel csökkentették a tömegközlekedési vállalatok támogatását.
A 16 alkalmas utazási kedvezményre jogosító papírt a 65 év feletti nyugdíjasok viszont továbbra is megkapják, az I-es és II-es kategóriájú mozgáskorlátozottakkal együtt. A szigorítás a III-as kategóriájú, 57 év alattiakat érinti.

- A változás nem érinti még a rokkantsági járadékban részesülőket sem, tehát ők továbbra is jogosultak az utazási kedvezményre jogosító igazolványra - mondja a nyugellátási főosztályvezetője, Horváth Zsuzsanna.
A törvénymódosítás egyébként január 1-én lépett életbe, de április 31-ig még a korábbi szabályok szerint használhatják a nyugdíjasok az utazási kedvezményeket.

Címkék: rokkantság, utazási, korhatár, kedvezmények, nyugdíj, gazdaság