A szolgáltató környezetvédelmi szempontokkal magyarázza a lépést. Sok nyugdíjas felháborodott az új rendelkezésen. Többségük ugyanis nem tudja kezelni a számítógépet. A fogyasztóvédelmi egyesület tiltakozó akciót szervez.

Betűről-betűre pötyögi Mártika szolgáltatója címét a billentyűzeten. Szomszédjával az internettel barátkoztak. Azt mondják, muszáj megszokniuk az új technikát.

A levélben azt írják, hogy aki május elseje után nem interneten rendezi számláit, hanem csekken vagy személyesen, annak a szolgáltató plusz 142 ft-ot felszámol.

- Nagyon sok nyugdíjas ezen nem fog eligazodni, megmondom, miért. Sőt, van olyan nyugdíjas is, aki nem is kapott még értesítést sem. Nem hogy számítógéppel ezt megtudja érteni, vagy föltudja fogni, hogy mit is akarnak ezzel kifejezni. És miért kell a 142 Ft-ot havonta befizetni - mondta Vágnes Mihályné.

A Magyar Telekom email-ben válaszolt megkeresésünkre. Ebben azt írják: a csekkes befizetéssel kapcsolatos változásokat elsősorban környezetvédelmi okokból vezetik be, ezzel is ösztönözve az ügyfeleket az olcsó és hatékony fizetési módok használatára.
Jászberényi László álságosnak tartja a választ. Szerinte máshol is lehetne a papíron spórolni.

- Amit kiküldenek színes nyomtatott papírokon reklámanyagokat kéretlenül, azoknak a költségét, azokat kellene inkább csökkenteni, mert azokat csak fogják az emberek, eldobják - mondta Jászberényi Lászlóné.

A fogyasztóvédelmi szakember szerint a csekkek után fizetendő 142 forint, az csak egy újabb beszedési forma.

- Mi ezt egy olyan sarcnak tartjuk, hogy a fogyasztóval akarják megfizettettni, a szolgáltatási díjon felül, a pénzkezelés költségét, az átutatlás költségét. Nekünk az a véleményünk, hogy ezt oldja meg a szolgáltató, oldja meg a pénzkezelő szervezet, oldja meg a posta - mondta a Megyei és Városi Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke, Novák Ferenc.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége az üggyel kapcsolatban jogi lépeseket tesz és tiltakozó akciót szervez.

Nézze meg erről készült videónkat:

 

Címkék: fogyasztók, csekk, internet, számla, telefon, gazdaság