A kormány január elsejével szigorította a cégalapítások szabályait, annak érdekében, hogy kiszűrjék az úgynevezett céglovagokat.     

A becsületesen működő cégek védelmében akarja az állam visszaszorítani a fekete gazdaságot és megakadályozni az adókikerülési szándékot. Az adóhivatal január óta országosan 12 és fél ezer, Somogyban több mint 800 adóregisztrációs ellenőrzést hajtott végre. A megyében több esetben is megtagadták az új adószám kiadását, vagy törölték a már működőt.   
A vezető tisztségviselő már korábban az adókötelezettségeinek  nem megfelelően tett eleget és ezért az ő társasága korábban adószám-törléssel érintett volt és ez vezetett oda, hogy a jelenlegi eljárásban az adószám kiadását megtagadtuk - a NAV megyei adóigazgatóságának sajtószóvívője, Fülöp Eszter.
A Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke szerint, ezeket a lépéseket már tíz évvel ezelőtt meg kellett volna tenni. Ettől függetlenül biztos benne, hogy a törvényesen működő társaságok örülnek ezeknek a szigorításoknak, de még keményebb fellépést vár az államtól.  
- Nem csak a fekete cégek, a feketemunka hanem az elburjánzott vállalati körbetartozások, amik egyenesen lehetetlené teszik a vállalkozások életét azt mindenképpen meg kellene szüntetni. Ezt pedig másképp nem lehet - mondja a Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke, Daxner Gábor.
A vállalkozásoknak több mint 200 kérdőívet küldött ki a megyei adóhivatal. Ezekre válaszolniuk kell a cégeknek és időben vissza is kell küldeni azokat. Az mulasztások miatt már 43 adózó adószámának felfüggesztését indította el a hivatal.

Címkék: mulasztások, cége, fiktívek, cégek, NAV, gazdaság