Létrehozták a megyei szintű egészségügyi, pszichológiai és munkabiztonsági központjukat, amely az állomány felvételi feladatait és orvosi alkalmassági vizsgálatát is ellátja majd. A szervezet egyelőre regionális jelleggel Kaposváron, Csornán, Szegeden és Debrecenben kezdi meg működését. Megszüntetik a járműjavító-műhelyek egy részét, a javítást egy külső cég végzi majd, valamint szintén megszüntetnek négy megyei kiképző- és raktárbázist.

Bakondi György az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője azt mondta, az állami tűzoltóság a meglévő kapacitások hatékonyabb kihasználásával, az erő- és eszközállomány optimális tervezésével erősíti meg az ország tűzvédelmét, a cél az, hogy így csökkentsék a tűzoltók vonulási idejét, vagyis a tűzjelzés és a beavatkozás megkezdése közötti jelenlegi, országosan 25 perces átlagidőtartamot 10-15 percre.

Az eddig részben önkormányzati fenntartású hivatásos tűzoltóságok a katasztrófavédelmi szervezet részévé váltak költségvetési, képzési, bevetés-irányítási, ellátási és logisztikai szempontból is.

A január elsejével létrehozott 65 katasztrófavédelmi kirendeltség alárendeltségében ezentúl 104 hivatásos tűzoltó-parancsnokság látja el feladatát, alárendeltségükben 65 katasztrófavédelmi őrs és 46 katasztrófavédelmi iroda működik majd - mondta az altábornagy. Hozzátette: a tervezett 65 katasztrófavédelmi őrs 2014 év végéig alakul meg, ebből 16 őrs már az idén áprilisban megkezdheti tevékenységét.

A katasztrófavédelem státusainak száma mintegy 500 fővel nő áprilisra, így összesen 11 ezer 634 tiszt, tiszthelyettes, közalkalmazott és munkavállaló dolgozik majd a szervezetnél, megszüntetve a 21 kormánytisztviselői állást, és csaknem ezer fővel csökkentve a közalkalmazottak létszámát.

Az új törvény értelmében veszélyhelyzetben, például árvizek esetén már nem az adott megyei közgyűlés elnöke, illetve a főpolgármester a területi (megyei, illetve fővárosi) védelmi bizottság vezetője, hanem a kormányhivatal vezetője, és két helyettesük a megyei katasztrófavédelmi igazgató és a katonai elnökhelyettes dönt.

A frissen kinevezett vagy korábbi megbízásukban megerősített vezetőkhöz szólva az OKF vezetője úgy fogalmazott: az új igazgatókon, parancsnokokon múlik, hogy "lesz-e újabb Kolontár, Devecser, hogy halnak-e meg tűzoltók a Műegyetem pincéjében, miskolci panellakásban". Az altábornagy szerint egy előremutató és építő átalakítás részesei az új parancsnokok, és az átalakított szervezet képes feladatainak eredményes és sikeres ellátására - írja a Népszava.

Címkék: őrs, átalakul, április, katasztrófavédelem, Kaposvár, gazdaság