Júliusban pedig újabb türelmi idő jár le: akkor várhatóan a tyúktelepek ötöde bezár az országban és ez újabb tojásdrágulást hozhat.

Pillanatok alatt elkapkodták az 59 forintos tojást. A 15 darabos dobozért 879 forintot kellett fizetni.

A Kaposvári Nagypiacon ennél lényegesen olcsóbban is lehet kapni tojást.

- 50 forintért adom a nagyobbat, 45ért a kisebbet - mondja Vörös Sándor, őstermelő.

De van 49ért is. A tömeg viszont jelzi, hogy az egyetem standján a legolcsóbb: 40 forint.

- Itt a legolcsóbb, mindenhol drágább. Már van ahol 500-600, úgyhogy jelen pillanatban ide járok tojásért - mondta Sára Tibor.

Sokan már húsvétra vásárolnak.

- Nagyon nagy a forgalom, gyakorlatilag minden tojást eladunk - mondta Meiszterics Norbert.

Ma átlagosan 50 forintért lehet kapni egy tojást, tavaly ilyenkor nagyjából fele ennyibe került. A mostani ár még emelkedhet kicsit, mert húsvét előtt mindig drágább a tojás.

- Húsvét után vissza fog ez menni, szerintem 35-40 körül fog ez megállni a piacon - mondta Herkovics Zsolt, őstermelő.

A nagytermelők azonban nehezebb helyzetben vannak, mint az őstermelők. Januártól ugyanis nem lehet ilyen hagyományos ketrecekben tartani a tyúkokat. Az egyetem is csak kísérleti célra kapott engedélyt. Helyette ilyen alternatív tartásra kell átalakítani a ketreceket. Ez egy tyúknál 4-6000 forintba kerül.  

- Részben ez a beruházási költség. Részben az, hogy a tojó tyúkok valamivel kevesebbet termelnek, kevesebb létszám helyzhető el ugyanazon az alapterületen közösen eredményezi azt, hogy a tojásár növekszik - mondta a Kaposvári Egyetem Baromfitenyésztési tanszékvezetője, egyetemi docens, dr. Sütő Zoltán.

Ez vezetett a tojáshiányhoz is. Várhatóan több mint 220 ezer tojótyúkkal lesz kevesebb júliustól, mert a tyúktelepek ötöde végleg bezár Magyarországon.

Címkék: termelők, többletköltségek, drágulás, húsvét, tojás, gazdaság