A somogyi megyeszékhely építményadó tekintetében még az emelés után is a legolcsóbb első harmadban foglal helyet a megyei jogú városok ranglistáján.

Kaposvár önkormányzata tavaly decemberben döntött az építményadó emeléséről. Januártól 800 forintot kell négyzetméterenként fizetnie a vállalkozásoknak. A lista első két helyén álló városban, Zalaegerszegen még nem, Szekszárdon a hónap végén vezetik be az építményadót. Pécsen ezer forint négyzetméterenként. A legtöbb pénzt Szegeden, Budapesten és Nyíregyházán kérik el.

- Alacsonyan tartottuk az építményadót, mondván, hogy úgyis maximumon megy az országban mindenütt az iparűzési adó. Tartsuk lent az építmény és a telekadót - mondta Kaposvár címzetes főjegyzője, dr. Kéki Zoltán.

A megyén belül is több település van, ahol Kaposvárhoz képest másfélszeres az építményadó mértéke. Kaposvár főjegyzője elmondta: az emelés előtt országos áttekintést végzett az önkormányzat, és csak ezután döntött. Elmondása szerint még ezzel sem érjük el, még jelenleg sem, az átlagadó szintjén a lehetséges adómaximum 50%-át.

Szita Károly polgármester a legutóbbi közgyűlésen bejelentette: az a vállalkozás, amelyik igazoltan a helyi adó miatt kerül bajba, részletfizetési lehetőséget kap.

Címkék: dr. Kéki Zoltán, építményadó, felmérés, olcsó, Kaposvár, gazdaság