Ennek idén különös súlyt ad, hogy a hagyományosan alacsony bérekkel működő kereskedelemben és vendéglátásban is megjelent az elvárt béremelés kötelezettsége, amely jelentős terhet ró a vállalkozásokra.

A vállalkozói kérdőívek kitöltése országos akció keretében zajlott, és ennek összesítése március hónap végén várható. A több száz megkérdezett kereskedelmi és vendéglátó, egyéni és társas vállalkozó közül 71-en juttatták el az érdekképviselethez válaszaikat.

A megkérdezett vállalkozók 59%-a nem tudja idén saját forrásból biztosítani, hogy a dolgozók nettó bére ne csökkenjen. 63%-uk pedig igénybe veszi a bérkompenzációt, hogy az elvárt béremelést teljesíteni tudja.

Az elvárt béremelés elmulasztása kizárja a közbeszerzési eljárásokban és költségvetési forrásokból történő részvétel lehetőségét. A vállalkozások 86%-a emiatt nem vesz részt közbeszerzésen.

Az általános forgalmi adó és jövedéki adó emelése az esetek többségében nehezítette a vállalkozások forgóeszköz finanszírozását.

A vállalkozások 90%-ának nincs devizahitelből finanszírozott fejlesztése, vagy megkezdett beruházása. A devizahitellel rendelkezők csaknem fele pedig élne az esetleges végtörlesztés lehetőségével.

A megkérdezettek szerint nem egyszerűsödtek az uniós támogatások pályázati feltételei, és 63%-uk szerint csökkenti a kereskedelmi forgalmukat a közelben működő bevásárló központ, vagy szupermarket - tájékoztat a KISOSZ.

Címkék: KISOSZ, kérdőív, kereskedelem, vállalkozások, Somogy, gazdaság