Manapság egyre több ember próbál meg internetes honlapokon pénzzé tenni különböző portékákat, mely lehet akár egy értékes gyűjtemény, de nem ritka a kisebb értékű csecse-becse, mint például a kindertojás-figura sem.

A NAV – az aukciós portálokat üzemeltető cég adatai alapján – olyan magánszemélyek bevallási és adófizetési kötelezettségét vizsgálta, akik rendszeresen vagy összességében az évek alatt jelentős bevételre szert téve értékesítették portékáikat.

A NAV Somogy Megyei Adóigazgatóságának ellenőrei egy ilyen – a listán évi több mint 1000 sikeres licittel szereplő – magánszemély ellenőrzésekor megállapították, hogy a vizsgált évek alatt a magánszemély bankszámlája több millió forinttal gyarapodott, mely teljes egészében internetes aukciós portálon történt értékesítésből származott.

A revízió közel 3 millió forint személyi jövedelemadó, továbbá egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettségként 1 millió forint adókülönbözetet állapított meg. A létrejött ügyletek mennyisége és összegszerűsége alapján azok üzletszerűségét állapította meg, így a magánszemélynek 3 millió forint általános forgalmi adót is fizetni kell - tájékoztatott a NAV Somogy Megyei Adóigazgatósága.

Címkék: internetes, ellenőrzés, NAV, kereskedelem, bírság, gazdaság