A kaposvári campuson végzetteknek egyébként nem okoz gondot az elhelyezkedés. Több mint háromnegyedük a környéken is talál munkát.

Évről-évre többen jelentkeznek a Kaposvári Egyetemre agrár képzésre. Ez az egyik legkeresettebb szak a campuson, és az elhelyezkedés is viszonylag egyszerű.

- Elhelyezkedés szempontjából, úgy gondolom, hogy a gazdasági karon végzett gazdasági agrármérnököknek a 80 %-a el tud helyezkedni - mondta a Kaposvári Egyetem hallgatója, Olsovszky Árpád.

Fizetés szempontjából azonban nem az agrárium a legjobb választás.

- A bankszférában a keresetek az átlagnál magasabbak. És mivel nekünk alap ás mester szakunk is van, és a Corvinus Egyetemmel van a pénzügy mester szakunk, ezért ők nyilvánvalóan a pedagógusokhoz képest többet keresnek - mondta a Kaposvári Egyetem dékánja, Kovács Zoltán.

Országos viszonylatban a frissen végzett hallgatók közül a mérnökök keresnek a legjobban. Egy műszaki informatikus átlagos havi jövedelme nettó 264 ezer forint. A közép kategóriába tartozik a Kaposvári Egyetem egyik legkedveltebb szakiránya a pénzügy, az itt végzettek átlagosan havi 162 ezer forintot visznek haza. A legrosszabbul az óvodapedagógusok keresnek, átlagosan 97 ezer forintot.

- Ez éppen átlagban talán elég, de ahogy nézzük a mai helyzeteket azt mondhatjuk, hogy kevés.  Ha pedig azt nézzük, hogy kijelentették, hogy 47 ezerből meg lehet élni, ahhoz képest sok. De amúgy nem - tette hozzá az iskola hallgatója, Cservölgyi Zsófia.

Idén egyébként 32 ezerrel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, mint egy évvel korábban. Ez valószínűleg a csökkentett állami férőhelyeknek tudható be. Jó hír lehet viszont, hogy a Kaposvári Egyetemen végzett hallgatók több mint háromnegyede a környező településeken kapnak munkát.

Címkék: továbbtanulás, informatika, számítógép, diák, Kaposvári Egyetem, gazdaság