Roskadoznak a hentesüzletek pultjai a különböző tőke és feldolgozott húsoktól. Egyes üzletekben áprilisig még a régi áron kínálják a termékeket, de a vásárlók már most is megfontoltak.

- Meg kell gondolnunk, hogy mit és mennyit veszünk. Előre nem igazán tudunk bevásárolni, csak napról-napra - mondta Gulyás Sándorné.

Március elsejétől a beszállítók 6-8%-os áremelése miatt drágult a csirkehús. A mellfilé 50-60, az egész comb 40-50 forintot emelkedett kilónként.  

- Egyre jobban azt érzékeljük, hogy a vevők inkább az olcsóbb termékek felé közelítenek. A csirke farhát az amit leginkább úgy érzem, hogy nálunk most vásárolnak és a drágább termékeket, mint például az egész comb, a csirkemell filé azok most háttérbe szorulnak - mondta a Kaffka Húsbolt és Falatozó üzletvezetője, Mezei Ádám.

A közepes méretű tojás ára akár az 50-60 forintot is elérheti. Az uniós előírások miatt már legalább háromnegyed négyzetméteres teret kell biztosítani egy tyúknak, így kevesebb állat fér el ugyanakkora területen.  

Eddig tartottak a januári készletek, magyarázza a kiskereskedők érdekvédelmi szervezetének megyei vezetője. De más okai is vannak az emelésnek.

- Ilyenkor az év első két hónapjában realizálódik a különböző jogszabályi módosítások hatása, gondolok itt a minimálbér-emelésre, egyéb közüzemi díjak emelésére - nyilatkozta a KISOSZ megyei elnöke, Kertész Rezső.

A drágulásoknak még nincs vége. Szakértők szerint a húsvéti sonkát már újabb áremelés után tudjuk csak beszerezni.

Címkék: húsfogyasztás, hús, emelkedik, drágul, fogyasztás, gazdaság