Az adósok, a vám és pénzügyőrök, valamint a bűnügyi igazgatóság szakemberei első alkalommal számoltak be az eredményekről amióta összevonták őket. A megyében beszedett 76 és fél milliárd forint adóból a legnagyobb tétel a TB és az EHO. Ezt követi a személyi jövedelemadó, majd pedig az áfa, amit a társasági adó és az EVA követ. A somogyi adózók tavaly több mint 520 ezer bevallást nyújtottak be.
- A bevallási kötelezettségeiket a Somogy megyei adózók nagyon magas számban, 97-98%-ban teljesítették az elmúlt évben. Ez az elmúlt éveket tekintve egy nagyon jó tendenciának számít - mondja a Nemzeti Adó és Vámhivatal megyei igazgatója, Koltainé Magyar Zsuzsanna.
- A vám és pénzügyőrség munkatársai több mint 2200-szor ellenőriztek. Hozzájuk tartozik például az üzemanyagok, a szeszesitalok és a dohánytermékek jövedéki ellenőrzése is - a Vám és Pénzügyőr Igazgatóság  megyei igazgató-helyettese, dr. Türgyei Róbert.    
A jövedéki termékekek vonatkozásában az M7-es autópályán végeztünk rendkívül sok ellenőrzést, amely során több mint 83 ezer szál cigaretta került lefoglalásra, illetőleg a határokon három esetben is több mint 20 gramm marihuána került előtalálásra.
A kábítószert a határállomásokon foglalták le az egyik zenei fesztiválra érkező turistáktól. Barcson és Berzencén több mint 700 ezer ember lépett be Magyarországra tavaly, akiknek kedvelt úticélja a Balaton és Budapest volt.
Az ellenőrzésekkel az idei évben sem áll le a Nemzeti Adó és Vámhivatal.
A Nemzeti Adó és Vámhivatal regionális főigazgatója,Huber Éva azt mondja: minden erővel igyekezni feltárni, hogy kik azok az adózók, akik nem teljesítik a bevallási, befizetési kötelezettségüket, az az, kik azok, akik úgynevezett adóminimalizálók, igyekeznek azzal foglalkozni, hogy minél kevesebb, vagy semmi adót ne fizessenek.
Figyelik majd a fantom, a megszűnő és az átalakuló cégeket. Ellenőrzik a szolgáltatói szektort, az építőipart, illetve a mezőgazdasági vállalkozásokat. Nem maradnak ki a kiskereskedők, az adószakértők és a magánpraxist folytató orvosok sem.

Címkék: 76milliárd, számvetés, forint, adóhivatal, nemzeti, ellenőrzés, nav, gazdaság