A megyei kereskedelmi és iparkamara állítja: mindenben törvényesen jártak el.

Nagyüzem folyik a regisztráció miatt a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamarában. A határidő előtti napig mintegy 7 ezren adták le az adataikat és fizették be az 5 ezer forintos kamarai hozzájárulást. Senki nem akarja, hogy megbüntessék a határidő elmulasztása miatt.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének somogyi vezetője szerint felesleges a nagy felhajtás. Főleg azoknál, akik már tagjai a kamarának. Esetükben ugyanis elég lenne, ha a kamara megnézné saját adatbázisát. De ez csak az egyik észrevételük.

Olyan adatokat is kér a kamara amire a törvény nem hatalmazza fel, hogy kérjen. Bankszámlaszám, adószám, elérhetőségi szám. De például egy cégnél kapcsolattartót nem kér csak az ügyvezetőt - mondta a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének megyei vezetője, Dévald László.

Kifogásolják azt is, hogy az elmaradt regisztrációs díjakat adó módjára hajtanák be, pedig az nem számít köztehernek. A kamara vezetése szerint azonban mindenben törvényesen jártak el.   

- Azok az adatok, amiket kifogásoltak tulajdonképpen fakultatív adatok. Ha a vállalkozás úgy gondolja, hogy megadja, akkor megadja, ha nem adja, nem adja. Én azt hiszem, hogy minden vállalkozásnak az az érdeke, hogy minél többet tudjanak őróla is, mert ő is így fog minél többet tudni a többiről - tette hozzá a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Varga József.

Az így begyűjtött adatokat még ebben az évben feldolgozzák és mindenki számára elérhetővé teszik. A regisztrációt még holnap megtehetik azok, akik elmulasztották. Az 5 ezer forintos kamarai hozzájárulást pedig március 31-ig lehet befizetni.

Címkék: könyvelő, bírálat, kamara, regisztráció, vállalkozó, gazdaság