Több gazdálkodó a raktározási nehézségekről és az állami földek átláthatatlan bérbeadását bírálta.

Kérdésben nem volt hiány a tegnap esti siófoki gazdafórumon. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden beszámolót tartott az elmúlt másfél év mezőgazdaságban elért eredményeiről. A gazdák egyebek között a szállítási, tárolási nehézségekről, a falugazdák túlzott adminisztrációs terheiről, és az osztatlan közös földtulajdonok megoldatlan problémáiról panaszkodtak neki. A legnagyobb indulatot az állami földek bérbeadása váltotta ki.

65 ezer állami tulajdonú földterület bérbeadása zajlik jelenleg, folyamatosan hirdetik a lejárt földeket a Helyben lakó, családi és középvállalkozó gazdák részére, akik állattartást is vállalnak - mondta a vidékfejlesztési miniszter, dr. Fazekas Sándor.

Sokan nehezményezték, hogy a bérbeadható területek listája nem nyilvános.

"Ezt az internetes nyilvánosságot rövidesen megszüntették, tudomásom szerint nagyon kevés terület van kiírva, talán a Hács körüli területek, de Dél-Somogyban nsem nagyon vannak kiírva" - nyilatkozta a MAGOSZ megyei elnöke, Szabó Tamás.

A szakmai fórumon a vidékfejleszetési miniszter elmondta: elkezdték visszahódítani a korábban elvesztett keleti piacokat, és hogy a magyar fogyasztók már keresik és megbecsülik a magyar termékeket.

Címkék: össztűz, terület, spekuláns, fórum, miniszter, gazda, gazdaság